Updates

Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Vinci

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Vinci

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Opinie Karel Mercx, 6 nov 2018 14:10

Column: Buffett koopt dure aandelen Berkshire Hathaway

0 0 Leestijd ongeveer

Warren Buffett, de ceo van Berkshire Hathaway, kondigde in juli dit jaar aan dat hij de regels heeft aangepast voor het terugkopen van eigen aandelen. Zijn oude regel was dat de verhouding tussen de beurswaarde en de boekwaarde van Berkshire Hathaway onder de 120% moet zijn.

De aandelen van Berkshire Hathaway moesten goedkoop zijn, want anders was het terugkopen van aandelen vernietiging van kapitaal. Kon Warren Buffett met korting  de aandelen van Berkshire Hathaway kopen, dan was het echter een methode om rendement te maken.

Nieuwe regel

De nieuwe regel is dat Warren Buffett aandelen van Berkshire Hathaway kan gaan inkopen wanneer hij denkt dat ze aantrekkelijk zijn. Buffett is dus minder strikt in de leer en beleggers beloonden hem bij de aankondiging van de nieuwe regel met de grootste koersstijging van Berkshire Hathaway in de laatste zeven jaar.

Afgelopen zaterdag bij de presentatie van de kwartaalcijfers meldde Berkshire Hathaway dat het in augustus voor $928 mln aan eigen aandelen heeft ingekocht. Dit ging ongeveer tegen een koers van 140% van de boekwaarde. Beleggers reageerden enthousiast en duwden het aandeel naar een waardering van 150% van de boekwaarde.

De beleggers die dolenthousiast reageerden moeten gemist hebben dat het wel met klein geld gebeurde. Buffett gebruikte 0,9% van zijn kaspositie die op $104 mrd staat.

Fascinerend

De kaspositie van Berkshire Hathaway groeide de afgelopen jaren in een sneller tempo dan de waarde van de beleggingen die Buffett heeft. Dit is fascinerend omdat Buffett bekendstaat als de beste belegger op de wereld.

Dat zijn kaspositie zo snel groeit heeft zonder twijfel te maken met de hoge waardering op de beurs. In zijn lange carrière – Buffett is inmiddels 88 – heeft hij maar twee keer een duidelijke uitspraak gedaan over de waardering van aandelen. In november 1999 zei hij dat de beste manier om de aandelenmarkt te waarderen is te kijken naar de verhouding tussen de aandelenmarkt en de omvang van de economie.

De verhouding stond toen in 1999 op 145%. De S&P500 zag voor de eerste keer in de geschiedenis binnen tien jaar twee keer een daling van 50%. In oktober 2008 zei Buffett dat aandelen voor het eerst in vijftien jaar weer waren gepositioneerd voor mooie rendementen. De verhouding tussen beurswaarde en economie was toen 70%. De S&P500 heeft sindsdien een rendement van 249,9% gegeven. De huidige waarde is 137%. Wat na 1999 de hoogste stand ooit is.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.