Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
image description
Opinie Ivan Snurer, 29 aug 2018 15:38

Het geheim van Warren Buffett

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen

In de loop der jaren is de beleggingsstijl van Buffett geëvolueerd. Hij belegt met Berkshire Hathaway nog steeds voor de lange termijn, daaraan is niet veranderd. Maar het concept van intrinsieke waarde maakte plaats voor de notie van hoge kwaliteit. Waarom?

In zijn vroege jaren keek Warren Buffett voornamelijk naar de waarde van bedrijven; hij zocht beleggingen voor de lange termijn. Sommige aandelen had hij vervolgens zelfs decennialang in bezit, andere kocht hij om ze nooit meer te verkopen.

In 1962 kocht hij zijn eerste tweeduizend aandelen van Berkshire Hathaway, van oorsprong een textielbedrijf. Voor $7,50 het stuk, nu doen ze $312.302. Wat neerkomt op een jaarreturn van 20,8%; het dubbele van de S&P500. Het Orakel van Omaha (Buffetts geuzennaam) stelde desalniettemin op de Amerikaanse televisie dat de acquisitie van Berkshire zijn slechte belegging ooit is.

Woede

Buffett kreeg de kans om zijn aandelen te verkopen, aan de directeur van het bedrijf, die ze weer terug wilde. Het schriftelijke bod lag echter 1% onder het mondelinge akkoord. Dus kocht hij aandelen bij, uit woede. Zodat hij de directeur die zijn afspraak (het overnamebod) niet nakwam, kon ontslaan.

Zo gezegd, zo gedaan. Aanvankelijk wilde hij Berkshire op orde brengen, maar hij slaagde daar niet in. Geleidelijk aan transformeerde Buffett de onderneming om tot een conglomeraat van bedrijven, maar dan zonder de typische bureaucratie eromheen. De laatste jaren echter ligt het accent niet langer op fusies en overnames. Door de minderheidsparticipaties in beursgenoteerde bedrijven vertonen de activiteiten van Berkshire nu meer gelijkenis met een beleggingsmaatschappij.

Weten wat je doet

In zijn beginjaren was het devies van Buffett: koop een paar goedkope aandelen met goede groeiperspectieven en wacht tot de markt achter de onderwaardering komt. En omdat hij geen expliciete exitstrategie heeft, is voor hem de actuele koers belangrijker dan een verwacht koersdoel in de verre toekomst. Immers, als u aandelen voor de helft van de prijs kunt kopen, boekt u alleen al doordat de onderwaardering uit de koers loopt een geweldige return.

Nog steeds verwerpt Buffett zaken als diversificatie en portefeuille-optimalisatie. Toch is spreiding de basis van de meeste beleggingstheorieën. Veel beleggers associëren risico met volatiliteit, maar volgens Buffett brengt alleen niet weten wat je doet risico met zich mee. Wie aandelen koopt van een bedrijf dat failliet gaat, loopt de kans op een permanent verlies. Dat is pas risico! Het is immens belangrijk om de intrinsieke waarde van aandelen te kennen. Zo weet u waar u instapt en wat u koopt.

Kwaliteit heeft zijn prijs

Buffett kocht vroeger voornamelijk aandelen van saaie bedrijven met alledaagse producten, nu belegt hij ook in hippe aandelen. De reden waarom hij niet bij Alphabet/Google en Amazon is ingestapt of eerder aandelen van Apple kocht, was zijn gebrek aan kennis van de sector. Toch zijn het bedrijven die met hun sterke merknaam klanten aan zich weten te binden.

Het is niet zo dat Buffett zijn oorspronkelijke beleggingsstrategie heeft laten varen; de stijlfactor kwaliteit treedt prominenter naar de voorgrond. Het rendement op eigen vermogen (de maatstaf voor de kwaliteit van het management) en de solvabiliteit (de sterkte van de balans) zijn punten waar hij al van meet af aan naar kijkt. Maar omdat hij in de huidige markt, ondanks de riante cashpositie van Berkshire, nauwelijks nog interessante overnamekandidaten vond, werd de focus verlegd naar het beleggen in kwaliteitsaandelen.

Echter, alles heeft zijn prijs. Dus ook kwaliteit. Dat impliceert dat dit soort aandelen in de regel duurder zijn. Kwaliteitsbedrijven bezitten evenwel ook de gunstige eigenschap dat zij minder rijk aan risico zijn. Trouwens, het is volgens Buffett beter om minderheidsaandelen te hebben in topbedrijven dan volledige zeggenschap over tweederangs-ondernemingen.

Vasthouden aan een visie

Buffett is een van de succesvolste beleggers uit de hedendaagse geschiedenis. Zijn geheim is geduld. Hij investeert in winstgevende bedrijven en wanneer de koersen dalen, koopt hij doelmatig aandelen bij. Zijn grootste kwaliteit is het vasthouden aan zijn visie. Soms gebeurt het dat de koers van Berkshire substantieel daalt terwijl de beurzen juist stijgen. Een performance-gap die menig vermogensbeheerder in loondienst niet overleeft, maar hij wel.
Al hebt u geen diepe zakken, u mag zich altijd spiegelen aan zijn beleggingsstijl. Buffett heeft een uitgesproken voorliefde voor goedkope kwaliteitsaandelen met lage volatiliteit. Niet toevallig zijn Value, Quality en Low Risk stijlfactoren waarvan wetenschappelijk bewezen is dat ze het goed doen. Succes.

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!