Barclays ziet geen aanwijzingen voor snelle recessie in VS
Na koersdalingen als die van de afgelopen weken zoeken beleggers naar oorzaken. Volgens Barclays is er geen eenduidige aanleiding voor de koersval maar was er een combinatie van factoren aan het werk: geopolitieke problemen, een verkrappend beleid van de Federal Reserve en niet altijd even sterke derdekwartaalcijfers van bedrijven. Er lijkt helaas geen fundamentele katalysator voorhanden die de stemming kan keren. De hoogconjunctuur in de Verenigde Staten lijkt op zijn einde te lopen. Ook blijft de Federal Reserve volharden in zijn verkrappende monetair beleid. Tel daar nog de handelsoorlog tussen de VS en China en de problemen rond de Italiaanse begroting bij op en er is reden genoeg voor pessimisme.
Onvermijdelijk
Niet voor Barclays. De negatieve factoren zijn immers niet nieuw. De algemene opinie ziet een recessie in 2019 of 2020 als onvermijdelijk, zeker als de Federal Reserve een ‘beleidsfout’ maakt door de rente te snel te verhogen. Dat gaat Barclays echter veel te snel. De broker ziet geen aanleiding voor een snelle en scherpe verslechtering van de Amerikaanse economie. De macro-economische data zijn wisselend maar per saldo nog goed.
Rentecurve nog niet negatief
Bovendien is de rentecurve – het verschil tussen de lange en de korte rente – nog niet negatief in de VS. Nog nooit is er een recessie begonnen voordat de rentecurve daadwerkelijk negatief was, benadrukt Barclays. En de aandelenmarkt piekt gemiddeld pas elf maanden nadat de rentecurve negatief is geworden. Daarna volgde, gemiddeld vijf maanden later pas, een recessie. Zo ver is het allemaal nog niet. Toch hebben beleggers er vast een voorschot op genomen door meer cash in portefeuille te nemen en minder aandelen en obligaties. Diezelfde beweging zag Barclays sinds 2010 vijf keer eerder en iedere keer daarna steeg de aandelenmarkt.
Risico’s nemen
Barclays put ook moed uit het feit dat de volatiliteit op de Amerikaanse aandelenmarkt weliswaar is gestegen, maar nog onder het niveau van afgelopen februari ligt. Bovendien geeft de markt voor bedrijfsobligaties geen waarschuwingssignaal af. Beleggers kunnen verdere zwakte op de aandelenmarkt benutten om – selectief – weer meer risico te nemen op de Amerikaanse beurs.
Wennen aan lagere winstgroei
Barclays is niet erg enthousiast over aandelen uit Europa en opkomende landen, maar erkent dat deze markten al veel slecht nieuws hebben ingeprijsd. Beleggers moeten gaan wennen aan lagere winstgroei van bedrijven, hogere rentes en wisselender macro-economisch nieuws. Maar het is te vroeg om posities op het einde van de hoogconjunctuur in te nemen, sluit de broker af.