Updates

Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Advies Hildo Laman, 17 sep 2018 09:55

Herstel ASML, ASMI en Besi is slechts een kwestie van tijd

0 0 Leestijd ongeveer

Chipaandelen zakten medio september weer flink weg, ook de Nederlandse aandelen in de sector. Verandert dit mijn mening over deze beleggingen?

De aandelen van de drie Nederlandse chipmachinebouwers ASMI, ASML en Besi lagen onlangs weer eens onder vuur. Woensdag 12 september was er een verkoopgolf, dit keer veroorzaakt door adviesverlagingen op verschillende aandelen in de sector door Goldman Sachs.

Geen grote dip

Het lijkt er inderdaad op dat het allemaal wat minder gaat worden wat betreft de omzet in de chipsector, en daarmee de chipmachinebranche. Er is echter voldoende reden om aan te nemen dat de dip niet zo heel groot zal worden. ASMI verwacht in het derde kwartaal een krimp van 6%. Besi gaat uit van een daling van 27%, maar 2017 was dan ook een zeer goed jaar en zelfs met de voorspelde daling dit jaar zal de omzet nog altijd hoger uitkomen dan in 2016. ASML, tot slot, verwacht in het derde kwartaal een omzetstijging van maar liefst 30%. Dit bedrijf is al langere tijd veel minder gevoelig voor marktschommelingen.

Verder ziet de toekomst op een wat langere termijn (twee tot vijf jaar) er goed uit voor de sector. Meerdere ontwikkelingen kunnen voor een grote vraag naar chips zorgen. Internet-of-things, kunstmatige intelligentie, de digitalisering van de auto, de toename in het datagebruik en andere factoren zorgen ervoor dat de chip de komende jaren onmisbaar is. Voor de sector als geheel ziet het er dus goed uit.

Besi goedkoop

Op dit moment zit het sentiment veel aandelen in deze sector dwars. Beleggers verkopen omdat de koersen zakken, waardoor de koersen verder zakken, en zo gaat het verder. Kijk je echter naar de waarderingen, dan zijn die helemaal niet zo hoog. Besi staat rond een k/w van 10 en ASMI op 14. ASML staat op ongeveer 27, maar dit bedrijf is wel veel minder cyclisch en heeft in feite weinig concurrentie. Een hogere waardering is daarom op zijn plaats. Wat betreft de balans zit het bij alle drie de bedrijven ook goed. Bij geen ervan is reden om aan te nemen dat het in financiële problemen zal komen.

Advies ASML, ASMI en Besi

Ik ben er nog steeds van overtuigd dat deze drie aandelen vroeg of laat zullen herstellen, omdat de resultaten uiteindelijk ook weer zullen verbeteren. Als dit eenmaal gebeurt, kan het hard gaan. Aandelen in deze sector zijn relatief goedkoop, terwijl daar op de lange termijn geen reden voor is. Mijn advies blijft dan ook onveranderd voor alle drie de aandelen: ‘kopen’.

Put is dure bescherming
Een aandelenpositie beschermen met putopties is niet goedkoop. Zo kost de 17 put op Besi, die tot maart 2019 loopt, ongeveer €1,70. Deze gaat zich pas uitbetalen bij een koersdaling van meer dan 10% in het komende halfjaar. Bij het stabielere ASML kost de maart 150 call ongeveer €8,75. Beleggers die de onzekerheid en de grote uitslagen bij de chipmachinefabrikanten niet aan kunnen, kunnen daardoor beter verkopen. Beleggers die juist extra willen profiteren van een herstel, kunnen dat met callconstructies doen. De komende weken zal ik waarschijnlijk een optietip (alleen op de website) wijden aan Micron, en wellicht aan andere aandelen in de sector. Voor wie goed weet hoe opties werken is het verkopen van een put ook een mogelijkheid, maar let goed op de risico’s daarvan.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!