Updates

Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
houden
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
image description
Advies Jaap Barendregt, 16 aug 16:42

Walmart komt in tweede kwartaal met surprise

0 0 Leestijd ongeveer

laatste advies

Walmart verraste de markt met de tweedekwartaalcijfers. Kwam de omzetgroei in het eerste kwartaal (dat begint op 1 februari) uit op 4,4%, nu was die groei 3,8%, naar $128 mrd. Alleen kwam de omzet bij dezelfde winkels in het eerste kwartaal uit op 2,1% en was dat nu ineens 4,5%.

Omzetstimulering

De nadruk is dus minder komen te liggen op uitbreiding en meer op omzet bij de bestaande winkels. Daarbij droegen de online verkopen met 100 basispunten goed bij aan de omzetgroei. Het bedrijf investeert in bezorging. Inmiddels kan Walmart in gebieden waar 40% van de Amerikanen wonen op de dag van een bestelling leveren. Bij de distributie wordt daarnaast gebruikgemaakt van inmiddels 1800 eigen winkels als ophaalpunt. De online verkopen stegen met 40%, na een stijging van 33% in het eerste kwartaal. Walmart streeft voor heel 2018 naar een stijging van 40%. De aanpassing van de website met een groter assortiment en meer nadruk op woninginrichting en kleding moeten een extra impuls geven.

Operationele marge blijf toch redelijk op peil

Vorige keer meldde ik dat de omzetgroei bij Walmart wordt gekocht. Daarmee bedoelde ik dat het bedrijf veel extra kosten moet maken per nieuwe eenheid verkochte omzet. Zo gaan de online verkopen met verlies gepaard. De positionering als goedkoopste kruidenier vergt bovendien prijskortingen – door Walmart prijsinvesteringen genoemd. Maar bij deze hoge omzetgroei in de eigen winkels worden ook efficiencyvoordelen behaald. Het operationeel resultaat steeg met een door ons geschatte 3,5%; we hebben een bijzondere bate die was opgenomen in het resultaat van het tweede kwartaal van 2017/18 weggelaten. Inclusief deze bate daalde het resultaat met 3,7% (zie tabel). Er waren ook nog afboekingen van $4,8 mld, vooral doordat het bedrijf zich terugtrekt uit Brazilië. Dat zal de omzet in het vervolg van 2018 buiten de VS negatief beïnvloeden. Walmart rapporteerde door de afboekingen een nettokwartaalverlies van $0,9 mrd, of $0,29 per aandeel. Zonder bijzondere posten (aangepast) is dat $1,29 (was $1,08).

Tweedekwartaalcijfers
in $ mln 2018 2017
Omzet 128.028 123.355
Operationeel resultaat 5.750 5.969
Nettowinst -861 2.899
Aangepaste wpa $1,29 $1,08

Conclusie en advieswijziging

Walmart is de dip voorbij en stelde de eigen verwachtingen licht naar boven bij. Wij verhogen daarom bij een k/w van 19,4 ons advies van ‘verkopen’ naar ‘kopen’.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Dit artikel kunt u alleen lezen met een (proef)abonnement. U leest Beleggers Belangen vanaf €1,50 per week. Wat krijgt u zoal:

  • Concreet en onafhankelijk beleggingsadvies
  • Direct toepasbare beleggingsinformatie
  • Succesvolle voorbeeldportefeuilles