Updates

Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Exxon Mobil

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Total

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Coca-Cola

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASM International

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BE Semiconductors

Advies
kopen
image description
Advies Jeroen Boogaard, 25 jul 09:15

Te weinig vooruitgang bij Wereldhave 

0 0 Leestijd ongeveer

laatste advies

Hoewel de bezettingsgraad in de vastgoedportefeuille van Wereldhave langzaam weer oploopt, staan de huren overal onder druk. Vooral de Franse winkeliers hebben het zwaar.

Wereldhave heeft over het eerste halfjaar een direct beleggingsresultaat in de boeken gezet van €74,5 mln, tegenover €75,2 mln vorig jaar. Het totale resultaat daalde van €74,2 mln naar €29,0 mln. Dat kwam voornamelijk door een negatieve herwaardering in Nederland en Finland, waardoor de winkelcentra per saldo 1% minder waard werden.

Eenmalige factoren

De operationele gang van zaken blijft vrij zwak. In alle landen is de bezettingsgraad licht aangetrokken, naar 96,1%, tegenover 95,5% eind vorig jaar. Maar de nettohuuropbrengsten daalden op autonome basis met 1,3%, een versnelling vergeleken met de krimp van 0,7% in 2017. Volgens Wereldhave komt dit vooral door eenmalige factoren en wacht in het tweede halfjaar verbetering. Zo vertrokken er in het winkelcentrum in Helsinki een aantal banken en drukte de invoering van betaald parkeren de huurstijging van een winkelcentrum in België.

In probleemmarkt Frankrijk daalden de huren met 6,1%. Voor de tweede jaarhelft is de vergelijkingsbasis gunstiger. Wereldhave houdt daarom vast aan een krimp van 0-5% over geheel 2018.

Het blijft echter de vraag of het bedrijf de negatieve trend in Frankrijk snel kan keren. De Franse retailmarkt is mede door e-commerce nog steeds erg uitdagend en de huurders van Wereldhave doen het een stuk slechter dan het landelijk gemiddelde. Waar de markt een min van 1,6% noteerde, zagen zij hun omzetten met 3,6% teruglopen.

Dividendrendement Wereldhave

We denken dat een betere huurontwikkeling in Nederland, België en Finland vanaf volgend jaar voldoende compensatie zal gaan bieden en de autonome huurdaling tot staan zal brengen. Aan de andere kant is er nauwelijks uitzicht op huurgroei en zijn verdere afwaarderingen in met name Frankrijk niet uit te sluiten. Dit lijkt voldoende in de koers verdisconteerd. Het aandeel noteert 30% onder de intrinsieke waarde en biedt een dividendrendement van 7,8%. Een adviesverhoging is pas opportuun bij een duidelijke kentering in Frankrijk. Voor nu blijven we bij ‘houden’.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Dit artikel kunt u alleen lezen met een (proef)abonnement. U leest Beleggers Belangen vanaf €1,50 per week. Wat krijgt u zoal:

  • Concreet en onafhankelijk beleggingsadvies
  • Direct toepasbare beleggingsinformatie
  • Succesvolle voorbeeldportefeuilles