Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Jeroen Boogaard, 3 mei 16:11

Arcadis | Orderboek naar recordhoogte

0 0 Leestijd ongeveer

Arcadis zit in aantrekkelijke groeimarkten en kan de meest lucratieve klussen eruit pikken. Ondanks een selectief aannamebeleid bereikte de orderportefeuille een nieuw hoogtepunt.

Advies- en ingenieursbureau Arcadis kwam wederom met puike cijfers naar buiten. In het eerste kwartaal steeg de netto-omzet met 3% naar €968 mln. De autonome groei is wat teruggevallen naar 4,4% en voldeed daarmee net niet aan de marktverwachting (+4,6%). Daarentegen pakte het operationele resultaat wat beter uit dan verwacht, met een toename van het ebita met 12% naar €104 mln. Analisten hadden ingezet op €102 mln. De ebita-marge maakte een mooie sprong van 9,8% naar 10,7%.


Arcadis streeft naar een marge van minstens 12,5% in 2026 en is dus goed op weg om deze doelstelling te halen. Het bedrijf heeft de twee grote overnames DPS en IBI inmiddels volledig geïntegreerd en plukt de vruchten van kostensynergiën. Daarnaast bouwt Arcadis de verliesgevende activiteiten in het Midden-Oosten af, waar het nu nog tien kantoren heeft en bezig is met circa vijftig projecten. Eind dit jaar wil de onderneming de regio volledig verlaten hebben, wat de marges in 2025 ten goede zal komen.

Sterke vooruitzichten

Beleggers reageerden in eerste instantie negatief op de cijfers en zetten de koers bijna 4% lager. In de dagen daarna werd het verlies echter weer snel goedgemaakt. De licht tegenvallende omzetgroei is toe te schrijven aan een selectief aannamebeleid bij DPS en in China. In de Chinese markt gaat Arcadis zich vooral richten op de grote internationale klanten.

Bij DPS komt de focus meer te liggen op ontwerp van cleanrooms voor de chipindustrie en van gebouwen voor de farmasector. Door deze strategische besluiten viel de omzet bij de gebouwendivisie op autonome basis met 1,1% terug. Ook daalde het orderboek hier met 4%.

Lees ook | Orders stromen binnen bij ingenieursbureau

Dit werd echter ruimschoots gecompenseerd door de overige drie divisies, die goed zijn voor 61% van de concernomzet. In totaal sleepte het bedrijf voor €1,3 mrd aan opdrachten binnen, een autonome stijging van 6%. Het orderboek steeg op eigen kracht met 4,8% tot een recordniveau van €3,3 mrd. Arcadis ziet vooral een sterke vraag naar diensten op het gebied van milieu, energietransitie en spoor- en wegenbouw.

Ook doet het bedrijf dankzij de ‘reshoring’-trend goede zaken met het ontwerp van nieuwe fabrieken in Noord-Amerika en Europa. De blootstelling aan de lastige Amerikaanse kantorenmarkt is te verwaarlozen. Ook het belang van China (3% van de omzet) is vrij beperkt.

Arcadis heeft voorlopig de wind mee en zal zijn autonome groei na de herpositionering van de Chinese tak en DPS weer kunnen versnellen, in lijn met de beoogde stijging van 5-9% per jaar in het strategisch plan voor 2026. Ook de margedoelstelling is realistisch. Arcadis opereert op gefragmenteerde markten en zal ongetwijfeld nog nieuwe overnames doen. Die kunnen dankzij de sterke balans direct bijdragen aan de winst per aandeel.

Advies aandeel Arcadis op ‘kopen’

Het aandeel Arcadis heeft al een mooie rit gemaakt, maar is met een k/w van 18 voor 2025 nog altijd een stuk goedkoper dan de Noord-Amerikaanse sectorgenoten (gemiddelde k/w van 23,6). Ik handhaaf daarom het koopadvies voor Arcadis.

Auteur heeft een positie in Arcadis

CIJFERS EERSTE KWARTAAL
In mln. € 2024 2023
Netto-omzet 968 940
Aangepaste ebita 104 92
Orderboek 3.316 3.192

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ