Updates

Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Nederland

VolkerWessels

Advies
houden
Aandelen Nederland

Wessanen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Biogen

Advies
houden
image description
Advies Michiel Pekelharing, 23 jul 09:23

Handelsruzie speelt Acomo parten

0 0 Leestijd ongeveer

laatste advies

Acomo heeft meer last van de internationale handelsruzie dan het zich aanvankelijk liet aanzien. Een afwachtende houding bij klanten leidt tot een dalende omzet.

De halfjaarcijfers van Acomo vallen tegen als gevolg van de escalerende handelsoorlog. Volgens het concern leidt dit ertoe dat afnemers voornamelijk naar de korte termijn kijken, waardoor de verkopen achterblijven.

De concerninkomsten daalden in het eerste halfjaar met 5%, naar €335,9 mln. De werkelijke terugval was nog wat groter, aangezien het vorig jaar overgenomen Delinuts €16,1 bijdroeg aan het resultaat. Daar staat weer tegenover dat de lagere dollar een negatief effect had van €15,5 mln. Valuta-effecten drukten de ebitda met €3,5 mln. Dat was net wat meer dan de impuls van Delinuts (€1,4 mln) en van een valutahedge (€1,8 mln). Per saldo daalde de ebitda met 12% naar €28,4 mln. De nettowinst viel met 11% terug naar €15,5 mln, oftewel €0,63 per aandeel.

Politieke onzekerheid

De omzetdruk door politieke onzekerheid leidde op de beurs tot een koersdaling van circa 5%. Daarmee is de koerswinst van de drie voorgaande weken uitgewist. Er waren echter voldoende lichtpuntjes te vinden in de cijferpresentatie. De groei in het segment voedingsingrediënten zet door, het merk SunButter wint snel terrein in de Verenigde Staten en de dollar is sinds half april opgeveerd. Acomo slaagde er bovendien in om de kosten goed in de hand te houden. De concernkosten namen met 3% af naar €31,6 mln. Net als een jaar geleden is de onderneming van plan om een interimdividend van €0,40 uit te keren.

Wachten met instappen

De matige halfjaarcijfers vormen aanleiding om de verwachte winst voor dit jaar te verlagen naar €1,30. Met een k/w van bijna 18 oogt Acomo behoorlijk aan de prijs. Het bedrijf heeft echter een stevige balans (solvabiliteitsratio 51,9%) en een sterke positie op een markt met vrij hoge toetredingsdrempels. Acomo slaagt er bovendien goed in om de ebitda-marge ook in lastige omstandigheden te beschermen. Zodra er aanwijzingen komen dat de handelsoorlog niet verder escaleert en de dollaropmars doorzet, ontstaat een mooi instapmoment. Voorlopig blijft het houdadvies van kracht.

In € mlnh1 2018h1 2017
Omzet335,9354,2
Ebitda25,128,4
Nettowinst15,517,4

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €2,50 per week. Wat wij bieden:
  • Onafhankelijk beleggingsadvies, direct toepasbaar
  • Realtime koersdata van o.a. AEX, AMX en AScX
  • Persoonlijk dashboard van uw gekozen aandelen
  • Gratis opleidingen via de Beleggers Belangen Academy
 Probeer nu