Updates

Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Exxon Mobil

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Total

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Coca-Cola

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASM International

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BE Semiconductors

Advies
kopen
image description
Advies Michiel Pekelharing, 10 jul 14:04

Concurrentiezorgen spelen TomTom parten

0 0 Leestijd ongeveer

laatste advies

Meevallende kwartaalcijfers van TomTom kunnen helpen om de koersdruk te stoppen. Die is het gevolg van zorgen over groeiende concurrentie en dalende inkomsten in het consumentensegment.

TomTom maakt komende dinsdag (17 juli) de kwartaalcijfers bekend. Enkele recente nieuwsberichten vormen een signaal dat de omzetstijging in het automotive-segment zich heeft doorgezet. Zo bereikte het concern een akkoord met Toyota over het beschikbaar stellen van de TomTom Navigation App voor bestuurders in Argentinië, Brazilië en Paraguay.

In het eerste kwartaal veerde de omzet van de divisie Automotive & Enterprise met 3% op naar €79,8 mln. Dankzij de sterkere dollar is die toename in het tweede kwartaal waarschijnlijk net wat groter geweest. Bij Telematics stegen de inkomsten met 7% naar €42,8 mln. De stijging van het aantal abonnementen (+14% naar 826.000) wijst erop dat die groei eveneens doorzet.

Twee problemen

Twee factoren leiden echter de aandacht af van de gunstige ontwikkeling bij de genoemde divisies. In de eerste plaats is dat de gestage omzetdaling in het consumentensegment. In de eerste drie maanden van het jaar vielen de inkomsten daar met 28% terug, naar €69,2 mln. Het concern heeft op deze markt de slag verloren, want de traditionele concurrent Garmin boekte een omzetgroei van ruim 20%. Bovendien moet TomTom op dit vlak opboksten tegen technologiebedrijven en sportconcerns zoals Nike en Adidas. Ook na een reorganisatie bij de consumentenactiviteiten, in 2017, steken grootaandeelhouders voorlopig een stokje voor de verkoop van de activiteiten. Een tweede punt van zorg is de vrees over het vertrek van een belangrijke klant.

Negatieve nieuwsstroom

Een belangrijke reden van de koersdaling van circa 20% sinds half juni is het bericht in TechCrunch dat Apple werkt aan een eigen kaartendienst. Hoewel het Apple-bericht als gevolg van het doorlopende contract voorlopig geen grote impact heeft op de resultaatontwikkeling, kan de negatieve nieuwsstroom voorlopig de koers drukken. Daar komt bij dat mede door (ongefundeerde) overnamespeculaties de waardering behoorlijk hoog is (k/w 45). Ondanks het vooruitzicht van meevallende kwartaalcijfers komt een verhoging van het houdadvies niet aan de orde.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Dit artikel kunt u alleen lezen met een (proef)abonnement. U leest Beleggers Belangen vanaf €1,50 per week. Wat krijgt u zoal:

  • Concreet en onafhankelijk beleggingsadvies
  • Direct toepasbare beleggingsinformatie
  • Succesvolle voorbeeldportefeuilles