Updates

Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Exxon Mobil

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Total

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Coca-Cola

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASM International

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BE Semiconductors

Advies
kopen
image description
Opinie Stephen Hendriks, 6 jul 10:15

Pearson en ThyssenKrupp zijn de uitersten in eerste halfjaar

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Exxon Mobil

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Total

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Coca-Cola

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASM International

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BE Semiconductors

Advies
kopen

Het rendement van mijn mini-portefeuille van zeven tips is het afgelopen kwartaal aangetrokken. Aan het einde van het eerste kwartaal stond er nog een min van 1,9%, maar over de eerste jaarhelft bedraagt het rendement +0,4%.

Dat is echter wel minder dan de AEX Total Return en de MSCI World die beide – in euro’s gemeten – een rendement van zo’n 3,5% lieten zien. Het afgelopen kwartaal waren er opmerkelijke koersbewegingen van ThyssenKrupp, Novartis, Pearson en het Comgest Emerging Markets Fund.

NOVARTIS (29 JUNI: CHF75,28)

Na een goede start is de koers van Novartis ver teruggevallen, onder meer door een wat tegenvallende omzet van psoriasis-medicijn Cosentyx in het eerste kwartaal. Op de laatste dag van het tweede kwartaal was er echter goed nieuws. De farmaceut maakte bekend de minder goed renderende oogheelkundige divisie Alcon in de eerste helft van 2019 af te splitsen en voor $5 mrd aan eigen aandelen in te kopen. Over heel 2018 bedraagt het rendement van Novartis echter -5,2% in francs en -4,3% in euro’s.

THYSSENKRUPP (29 JUNI: €20,80)

Het aandeel van het Duitse industriële conglomeraat schoot het afgelopen kwartaal alle kanten op. In mei steeg de koers bijna 9% nadat de activistische belegger Elliott Advisors bekend had gemaakt een ‘aanzienlijk belang’ in ThyssenKrupp te hebben genomen. De hoop was dat Elliott samen met de Zweedse activistische aandeelhouder Cevian Capital de reorganisatie van de ingeslapen industriereus kon versnellen. Sinds begin juni is het aandeel echter al bijna 13% gedaald. Met een min van 13,4% is ThyssenKrupp mijn slechtst renderende tip. Toch neem ik geen afscheid van het aandeel. Medio juli wordt een strategische update van het management verwacht en daarin is hopelijk de invloed van de activistische aandeelhouders terug te zien.

PEARSON (29 JUNI: 885p)

Net als ThyssenKrupp is ook educatieve uitgever Pearson een herstelkandidaat, maar wel een succesvolle: Met een rendement van +21,9% in Britse ponden en +22,4% in euro’s is Pearson mijn best renderende tip. De update over het eerste kwartaal was goed, maar ik juich niet te vroeg: dit kwartaal is niet het belangrijkste voor Pearson en het management heeft de winstprognose voor 2018 bevestigd, maar niet verhoogd.

COMGEST EMERGING MARKET FUND (29 JUNI: €33,43)

Een sterkere dollar en een dreigend handelsconflict zijn negatief voor aandelen uit opkomende landen. De MSCI Emerging Markets Index is dit jaar dan ook al bijna 8% gedaald. Het Comgest Emerging Markets Fund kan niet aan deze trend ontsnappen. Het rendement over 2018 liep dit kwartaal verder terug, tot -10,1%.

ISHARES NASDAQ BIOTECH ETF (29 JUNI: $109,82)

Licht herstel van de grote biotechconcerns – op Celgene en Gilead na – en een aantrekkende dollar bezorgen deze ETF een beter kwartaal. Over heel 2018 bedraagt het rendement 3% in dollars en 6% in euro’s.

RANDSTAD (29 JUNI: €50,42)

Het rendement op de uitzender liep terug van 8,3% over het eerste kwartaal tot 2,4% over het eerste halfjaar van 2018. Zorgen over de marge-ontwikkeling, vooral veroorzaakt door de Amerikaanse dochter Monster, drukten de koers.

ISHARES MSCI EMU SMALL CAPS ETF (29 JUNI: €202,65)

Het rendement van deze ETF, die in kleinere aandelen uit de eurozone belegt, kabbelt net als de economie van de eurozone wat voort. Het rendement liep op van -1,6% over het eerste kwartaal tot -0,6% over de eerste zes maanden van 2018. <

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Dit artikel kunt u alleen lezen met een (proef)abonnement. U leest Beleggers Belangen vanaf €1,50 per week. Wat krijgt u zoal:

  • Concreet en onafhankelijk beleggingsadvies
  • Direct toepasbare beleggingsinformatie
  • Succesvolle voorbeeldportefeuilles