Updates

Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
image description
Advies Jeroen Boogaard, 16 mei 2018 13:15

Woningverkoop bij Heijmans stokt

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen

Heijmans heeft het eerste kwartaal met winst afgesloten. Het tekort aan beschikbare locaties lijkt echter een rem te zetten op de woningontwikkeling.

Bouwconcern Heijmans heeft de opgaande lijn in het afgelopen kwartaal weten door te trekken. Op een hogere omzet werd een positief onderliggend resultaat geboekt, terwijl er in de afgelopen jaren steeds sprake was van een matige start van het jaar. Nieuwe onverwachte verliezen op probleemprojecten bleven deze keer uit. Grootste onzekerheid blijft de afwikkeling van de bouw van de Wilhelminasluis in Zaandam, waarbij een conflict is ontstaan met de opdrachtgever provincie Noord-Holland over het sluisontwerp. De Raad van Arbitrage voor de Bouw moet na de zitting in april nog een uitspraak doen. Heijmans heeft reeds een voorziening getroffen van €8 mln, zodat de risico’s te overzien zijn.

Orderportefeuille

De orderportefeuille is ten opzichte van begin dit jaar met circa 5% toegenomen tot €2,0 mrd en is ook van betere kwaliteit. Het bedrijf heeft dankzij de gunstige Nederlandse woningmarkt de wind in de rug. Tot en met april werden er 455 woningen verkocht, tegenover 440 in dezelfde periode van vorig jaar. De stijging van de woningverkopen komt daarmee wel op een lager niveau te liggen dan vorig jaar (+12%). Er is een groot tekort aan geschikte bouwlocaties en dat merkt ook Heijmans. Positief is dat nu ook de utiliteitsmarkt begint aan te trekken, na jaren van relatief weinig nieuwbouw van kantoren. Verder is ook de infratak aan de beterende hand.

Het winstherstel stelt het concern in staat om de kredietfaciliteit versneld terug te brengen, naar €144 mln. Verder is de looptijd met vier jaar verlengd tot 2022. Daartegenover staat wel een neerwaartse aanpassing van de maximale schuldgraad van 2,5 naar slechts 1,0 vanaf het eerste kwartaal 2019. Gezien het magere track record van Heijmans is de strenge opstelling van de banken wel begrijpelijk. Met een leverage van 0,4 voldoet het bedrijf ruimschoots aan de eis. De verwachte verbetering van de winstgevendheid is bij een k/w van 13,4 voor een groot deel al ingeprijsd, zodat wij blijven volstaan met een houdadvies.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!