Updates

Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Signify

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
image description
Opinie Ivan Snurer, 18 apr 2018 15:00

Beter Beleggen: het koningskoppel van de beurs

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Signify

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen

Het koningskoppel van de beurs: Value en Growth, op het eerste gezicht zijn het elkaars tegenpolen. Waarde- en groeiaandelen hebben elk zo hun voordelen, maar puur voor waarde gaan is gevaarlijk en louter voor groei kiezen ook. De prestaties van waarde en groeiaandelen wisselen elkaar immers af.

Het is de eeuwige vraag: welke aandelen zijn aantrekkelijk? Hoewel Value op de langere termijn als beleggingsstijlfactor superieur is aan Growth, presteren waarde-aandelen soms jaren achtereen slechter dan groeiaandelen. De afgelopen negen jaar bijvoorbeeld, waarin de koersen van Europese groeiaandelen bijna twee keer zo hard stegen als die van waarde-aandelen. Sinds een jaar of twee lijkt het tij echter te keren. In reactie op de kredietcrisis voerden de Fed en de ECB een expansief monetair beleid met ongekend lage rentes. Dit leidde tot een enorme toestroom van kapitaal naar de aandelenmarkten en naar groeiaandelen in het bijzonder, maar het tijdperk van goedkoop geld lijkt nu bijna voorbij.

Als de rotatie van Growth naar Value doorzet, dan breken voor waardebeleggers hoopvolle tijden aan. De sleutel voor waardeaandelen is evenwel de groei van de bedrijfswinsten, en als de economische groei te hard vertraagt of de economie tekenen van krimp vertoont, lopen ook waarde-aandelen averij op.

What Works on Wall Street

Medio jaren negentig was het boek What Works on Wall Street het eerste in zijn genre. James Patrick O’Shaughnessy liet de lezer kennismaken met het fenomeen kwantitatief beleggen. In zijn bestseller deelt de auteur zijn favoriete beleggingsstrategieën: Cornerstone Value en Cornerstone Growth.
De toevoeging ‘cornerstone’ oftewel hoeksteen moet duidelijk maken dat de betreffende aandelenstrategie als basis kan dienen voor iedere beleggingsportefeuille

Cornerstone Value

Cornerstone Value is de favoriete waarde-strategie van O’Shaughnessy. Nadere beschouwing leert dat hij een voorkeur heeft voor goedkope dividendaandelen. De aandelen die in aanmerking komen voor zijn waardestrategie voldoen minimaal aan de volgende vier criteria:

1) de koers-omzetverhouding is lager dan 1,5
2) de kasstroom is bovengemiddeld
3) de marktkapitalisatie is bovengemiddeld
4) het aantal uitstaande aandelen is bovengemiddeld.

Vervolgens selecteert hij uit deze groep de aandelen met het hoogste dividendrendement

Cornerstone Growth

Cornerstone Growth is zijn favoriete groeistrategie. Op de keper beschouwd is het een momentumstrategie: de aandelen worden beoordeelt op een aantal fundamentele punten, waarna de koersontwikkeling doorslaggevend is.

Als de koers-omzetverhouding lager is dan 1,5 wordt gekeken of de nettowinst hoger is dan vorig jaar. Zo ja, dan wordt het koersverloop over de voorbije twaalf maanden tegen het licht gehouden. Over de voorbije drie en zes maanden moet die beter zijn dan het gemiddelde van alle aandelen. Van de aandelen die dan nog in de race zijn koopt hij vervolgens de grootste stijgers.

United Cornerstone Strategy

Of O’Shaughnessy er niet in geslaagd is of dat hij geen enkele poging heeft ondernomen om afwisselend in waarde-en groeiaandelen te beleggen, is niet bekend. De gevierde auteur drukt zijn lezers op het hart om beide Cornerstone-strategieën te combineren. Wanneer beide selectietechnieken worden gecombineerd, liggen hogere rendementen in het verschiet dan bij Cornerstone Value of Cornerstone Growth alleen.

Dat klinkt ingewikkeld, toch is de zogeheten United Cornerstone Strategy heel eenvoudig van opzet. Het enige wat u hiervoor moet doen, is beide beleggingsstrategieën naast elkaar gebruiken en omwille daarvan het normaantal aandelen halveren.

Omdat zo de originele grootte van de aandelenportefeuille behouden blijft, verkleint de kans dat het eindresultaat bepaald wordt door de rendementsontwikkeling van uitschieters. En dan kan het koningskoppel van de beurs door de goede samenwerking van Value en Growth opvallend goede prestaties leveren.

Value + Growth = United

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!