Updates

Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accell

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
kopen
image description
Opinie Michiel Pekelharing, 14 apr 2018 11:03

Nabeurs: Belegger, laat je niet van de wijs brengen door covfefe

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accell

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
kopen

De volatiliteit van internationale aandelenmarkten wordt stevig opgedreven door de Twitter-berichten van de Amerikaanse president Donald Trump.

Felle koersschokken

Na enkele jaren waarin de beurskoersen rustig omhoog kabbelden, moeten beleggers de laatste tijd weer wennen aan koersbewegingen die steeds feller worden. In de Verenigde Staten kende de S&P500 Index dit jaar al 23 handelsdagen waarop de koers met meer dan 1% steeg of daalde. Dat is bijna dubbel zoveel als gebruikelijk en maar liefst driemaal zoveel als in heel 2017. Een van de grootste koersschokken kwam anderhalve week geleden. De Dow Jones Index wiste op woensdag 4 april een daling van 500 punten uit en sloot bijna 250 punten hoger. Die koerszwieper ontlokte Vanguard-oprichter Jack Bogle de uitspraak dat hij tijdens zijn loopbaan nog nooit een beurs had meegemaakt die zo volatiel was. Bogle loopt al 66 jaar mee in de beleggingswereld. Daarin maakte hij tweemaal een correctie van meer dan 50% mee, evenals een koersdaling van 25% op één dag.

Op de spits

Een oorzaak van de stijgende volatiliteit is de wijze waarop Trump allerlei zaken op de spits drijft. Hij heeft een sterke voorkeur voor Twitter om nieuwe besluiten wereldkundig te maken. Op het moment dat het handelsconflict met China dreigde te escaleren, leidden sommige Trump-tweets direct tot een felle koersbeweging. Inmiddels heeft Trump een nieuw doelwit gevonden. Na de vermeende gifgasaanval in de Syrische stad Douma, dreigde hij met luchtaanvallen op het leger van president Assad. Daarmee komt hij tegenover Rusland te staan, dat het regime van Assad juist steunt. De Russen hebben al aangekondigd Amerikaanse raketten uit de lucht te zullen schieten. Vervolgens tweette Trump dat een aanval nog best even op zich kan laten wachten.

Wat is covfefe?

Het is zaak om de verleiding te weerstaan om mee te gaan in het spel om de berichten van Trump zo snel en goed mogelijk te interpreteren. Heel vaak krabbelt Trump na wat dreigende taal toch terug. Daarnaast wordt hij in het Huis van Afgevaardigden regelmatig teruggefloten bij plannen om nieuwe wetgeving door te voeren. Ten slotte heeft het er alle schijn van dat Trump niet altijd even goed nadenkt voordat hij een bericht de wereld in stuurt. In mei vorig jaar verscheen bijvoorbeeld een tweet waarin hij meldde dat ‘Ondanks alle negatieve aandacht in de pers covfefe’. Waarschijnlijk maakte Trump een fout met tikken of had hij niet eens door dat hij het bericht verstuurde. Op internet kwam er echter al snel een flinke discussie op gang wat Trump in ’s hemelsnaam met de tweet bedoelde.

Geen tweets maar daden

Beleggers moeten meer oog hebben voor de daden van Trump dan voor zijn tweets. Ondanks de woordenstrijd met China, is bijvoorbeeld nog geen enkele van de importheffingen waar beide kampen mee dreigen daadwerkelijk ingevoerd. Amerikaanse en Chinese delegaties voeren hard overleg om te voorkomen dat het ook daadwerkelijk zo ver komt. Op korte termijn is het gevaar dat Trump overgaat tot raketaanvallen op doelen in Syrië een stuk groter. Als het verleden een aanwijzing is, hoeven beleggers zich ook hierover niet al te veel zorgen te maken. De Amerikaanse broker Charles Schwab heeft onderzocht hoe de beurzen de afgelopen 25 jaar reageerden op dit soort gebeurtenissen. De onderzoekers concludeerden dat ondanks groot menselijk leed het beurseffect gering was. Gemiddeld daalde de beursindex de volgende dag met 0,2%. Na vijf dagen was dat gemiddeld 0,3%. De olieprijs liep in deze periodes meestal op, zoals gebruikelijk in tijden van toenemende geopolitieke spanning.

Liever kijken naar onderliggende fundamenten

De beursimpact van een aanval op Syrië is waarschijnlijk beperkt en het beleid van Trump is een stuk milder dan zijn tweets doen vermoeden. Dat neemt echter niet weg dat de liquiditeit afneemt omdat centrale banken een minder ruim beleid voeren, de economische groei in de Verenigde Staten richting het eind van het jaar dreigt af te zwakken en de waardering van met name de Amerikaanse beurs beduidend hoger ligt dan het historische gemiddelde. Beleggers kunnen beter hun koers uitzetten op basis van deze onderliggende fundamenten dan meedeinen met de Twitterstroom van Trump.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!