Updates

Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
image description
Opinie Hildo Laman, 6 apr 10:01

ETF portefeuille: speuren naar een aanwinst

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen

We gaan een nieuwe aankoop doen, maar zien geen heil in ETF’s op Amerikaanse aandelen of op Europese technologie. We zoeken een andere Europese ETF, die voor Nederlandse beleggers goed verkrijgbaar is.

De ETF-portefeuille staat over 2018 tot dusver 2,9% in de min. Sinds de verkoop van een Amerikaanse ETF enige weken geleden zit er ruim 20% cash in de portefeuille. Een deel hiervan gaan we gebruiken voor een nieuwe, Europese ETF. We willen liever geen Amerikaanse ETF, noch een Europese met Amerikaanse aandelen, vanwege het dollarrisico. De dollar heeft nog altijd een flinke invloed in de portefeuille, er is geen reden daar nog een schepje bovenop te doen. Ook willen we een ETF die voor de meeste Nederlandse beleggers beschikbaar is.

De malaise in de technologiesector de laatste maand biedt kansen. Veel technologiebedrijven hebben bovengemiddelde groeipercentages en goede vooruitzichten. Door de lagere koersen zijn technologie-aandelen nu interessant. Helaas zijn Europese technologie-ETF’s niet ideaal. Bij ETF’s op de Eurostoxx 600 Technology Index hebben de drie grootste aandelen een zeer zwaar gewicht. SAP, ASML en Nokia zijn samen goed voor meer dan 40% van de portefeuille. We vinden het ongewenst dat de prestaties van die drie aandelen van wezenlijk belang zijn voor het resultaat van de hele ETF. Daarnaast is het belegd vermogen klein, zodat we alles bij elkaar geen heil zien in een technologie-ETF.

We kijken dus naar andere mogelijkheden om de portefeuille te verrijken met een (Europese) ETF. Mogelijk gaat er nog een Amerikaanse ETF uit de portefeuille. Deze ETF’s zijn voor Nederlandse beleggers lastig te verkrijgen en dat vinden we een nadeel.

Totaalrendement 14 maart 2014 – 3 april 2018: +32,4%

technologie van top naar flop
Technologie is een van de slechtst presterende sectoren op de beurs de laatste weken. Daar is een aantal redenen voor. Het privacy-probleem rond Facebook is een duidelijke oorzaak. Facebook is natuurlijk niet het enige bedrijf dat data van mensen gebruikt. Verder lijkt de ontwikkeling van de zelfrijdende auto vertraging opgelopen te hebben. Veel bedrijven hebben flink ingezet op deze ontwikkeling. Een minstens even belangrijke reden is dat de meeste aandelen zo duur waren geworden, dat beleggers bij het minste of geringste slechte nieuws hun winsten snel nog veilig wilden stellen. Enige afkoeling is voor de lange termijn een gezonde ontwikkeling, geen zorgwekkende.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Altijd op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws

Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €2,50 per week. Wat wij bieden:
  • Onafhankelijk beleggingsadvies, direct toepasbaar
  • Realtime koersdata van o.a. AEX, AMX en AScX
  • Persoonlijk dashboard van uw gekozen aandelen
  • Gratis opleidingen via de Beleggers Belangen Academy
 Word nu abonnee