Hoe kan ik spreiden binnen mijn aandelenportefeuille? - BeleggersBelangen.nl

Updates

Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
image description
Opinie Jaap Barendregt, 28 mrt 15:30

Hoe kan ik spreiden binnen mijn aandelenportefeuille?

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden

Vraag

Hoe kan ik het risico in mijn aandelenportefeuille verminderen door te schuiven met beleggingen?

Antwoord

Hoe een belegger de risico’s in zijn aandelenportefeuille het beste kan spreiden, is onder meer afhankelijk van tijdshorizon die hij heeft.

Is die horizon lang dan hoeft hij niet per se meer in obligaties te gaan. Die zijn nu namelijk ook risicovol door hoog opgelopen koersen. Hij kan binnen het aandelendeel van zijn portefeuille overgaan naar de meer defensieve bedrijven. Die moeten dan wel een redelijke dividend uitbetalen en een goede credit rating hebben. Dergelijke bedrijven overleven elke crisis en zullen na zo’n crisis in koers terugkomen. Momenteel, bij de huidige populariteit van cyclische aandelen, zullen zij echter nog enige tijd onder koersdruk staan. Goede timing van de wisseling is dus van groot belang. Overigens, als het een grote portefeuille betreft, kan de wisseling ook in etappes. Zo kan toch nog van de koersstijging van de offensievere cyclische aandelen worden geprofiteerd.

Is de tijdshorizon korter dan is het verkopen van een deel van de aandelen en het innemen van een grotere kaspositie een optie. Het geld kan dan natuurlijk ook worden belegd in geldmarktfondsen die bijna hetzelfde zijn als kas, maar die wel een rente opleveren. Hun rendement is echter gering, maar dat is de huidige realiteit op de rentemarkt (sparen en obligatiebeleggen) waar elke belegger zich mee heeft te verzoenen na dertig jaar voorspoed.

 

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Dit artikel kunt u alleen lezen met een (proef)abonnement. U leest Beleggers Belangen vanaf €1,50 per week. Wat krijgt u zoal:

  • Concreet en onafhankelijk beleggingsadvies
  • Direct toepasbare beleggingsinformatie
  • Succesvolle voorbeeldportefeuilles