Updates

Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Opinie Hildo Laman, 14 feb 2018 10:55

De rand schiet omhoog

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen

De Zuid-Afrikaanse munt, de rand, is in drie maanden tijd met 20,3% is gestegen tegenover de Amerikaanse dollar. De meest waarschijnlijke oorzaak is dat er mogelijk een nieuwe president komt, van wie gehoopt wordt dat die de economie kan verbeteren. De druk op de huidige president van Zuid-Afrika, Jacob Zuma, neemt toe. Zijn eigen partij, het ANC, heeft Zuma gevraagd om af te treden. Dat heeft hij geweigerd. Het ANC kan Zuma niet afzetten. Een motie van wantrouwen in het parlement is dan de meest waarschijnlijke volgende stap. Zuma is al jaren betrokken bij corruptieschandalen.

Hoge werkloosheid

De beoogde opvolger van Zuma is Cyril Ramaphosa. De verwachting is dat deze politicus en voormalige zakenman een positieve invloed zal hebben op de Zuid-Afrikaanse economie. Het gaat de laatste tijd iets beter met de economie, maar de werkloosheid is met 27,7% nog steeds bijzonder hoog. Dat zorgt voor onrust bij de Zuid-Afrikanen. Het ziet er op de lange termijn beter uit voor de rand als Ramaphosa daar iets aan kan doen, zonder over te gaan tot draconische maatregelen zoals in Zimbabwe en Venezuela is gebeurd. Zover is het nog lang niet. Op dit moment is er vooral onzekerheid.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.