Updates

Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AND

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden
Opinie Stephen Hendriks, 13 feb 2018 14:47

Pensioenportefeuille: licht herstel aandelen VS

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AND

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden

Het aandelensegment van de pensioenportefeuille stond deze week flink onder druk. Europese aandelen en aandelen uit opkomende landen kregen een tik. Amerikaanse aandelen herstelden juist licht.

Het rendement van de pensioenportefeuille is deze week met 0,8 procentpunt gezakt. Daarmee staat de portefeuille over dit jaar op een verlies van een kleine 3%. Sinds de start bedraagt het rendement 31,8%.

De terugval was te wijten aan de dalingen van zowel Europese aandelen als aandelen uit opkomende landen. De iShares Stoxx Europe Small 200 ETF, die in een index van kleinere Europese aandelen belegt, was de enige van onze vier posities in Europese aandelen die deze week een klein herstel toonde.

Toch staat ook deze ETF dit jaar nog 3,5% in de min. De andere drie Europese aandelenposities, die meer in aandelen met een hogere beurswaarde beleggen, verloren flink terrein en staan over dit jaar op een verlies van 5-7%. Europese aandelen hebben een weging van 22% in de portefeuille.

Eén positie dit jaar niet in het rood

Daarnaast daalden ook twee van onze drie posities in aandelen uit opkomende landen. Dat zijn het Comgest Growth Emerging Markets Fund en het Skagen Kon-Tiki Fund. De derde positie in deze categorie wist zich aan de malaise te onttrekken. Het gaat om de de WisdomTree Emerging Markets High Dividend ETF. Deze won afgelopen week bijna 0,8 procentpunt en is daarmee de enige portefeuillepositie die over dit jaar nog zwarte cijfers schrijft.

De beide posities in Amerikaanse aandelen toonden deze week een licht herstel. Ze werden daarbij geholpen door een wat aantrekkende dollar. Desondanks staat zowel de PowerShares FTSE RAFI US 1000 ETF als de ProShares S&P500 Aristocrats ETF over dit jaar nog 4,3% in de min.

Amerikaanse bedrijfsobligaties onder druk
Begin 2017 hebben we via de iShares iBoxx $ Investment Grade Corporate Bond ETF een positie in solide Amerikaanse bedrijfsobligaties ingenomen. Deze ETF staat nu op een verlies van ruim 10% in euro’s. Dat verlies is niet veroorzaakt door wanbetalingen, maar door de daling van de dollar van 13% ten opzichte van de euro. Het vertrouwen in de kredietwaardigheid van de leningen uit de ETF, weergegeven door de risico-opslag, is het afgelopen jaar juist verbeterd. In januari 2017 lag de risico-opslag nog op 141,7 basispunten. Nu is dat slechts 117 basispunten. Dat is overigens wel iets hoger dan de 106 basispunten van eind januari. Door de stijging van de lange rente en de licht oplopende risico-opslag staat deze ETF nu wel op de ‘watchlist’.

Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!