Updates

Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Advies Jaap Barendregt, 30 jan 2018 17:43

McDonald’s groeit weer fors

0 0 Leestijd ongeveer

McDonald’s kende de laaste vijf jaar een dip in de omzetstijging. Het bedrijf herstelt zich echter en dat was goed zichtbaar in de vierdekwartaalcijfers.

De vierdekwartaalcijfers van McDonald’s waren iets beter dan door de analisten was verwacht. Die hadden voor het kwartaal een omzet van $5,23 mrd geschat. Het werd $5,34 mrd. Dat was wel binnen de bandbreedte van schattingen ($4,92 mrd tot $5,87 mrd). Voor de VS was een stijging van de vergelijkbare restaurants van 4,5% verwacht. Dat was ook de uitkomst. In het buitenland presteerde McDonald’s echter beter dan ingeschat, zodat de totale vergelijkbare omzet op een stijging van 5,5% uitkwam, tegen een verwachte 5% .

Meer groei in thuisland

We zijn zelf met die 4,5% in de VS trouwens al tevreden, want na 2011 zat de eigenaar van restaurantketens elk jaar fors beneden dat percentage. Er is dus in het belangrijke thuisland weer meer groei gerealiseerd in 2017. De mobiele en service-initiatieven, en het veranderde aanbod van maaltijden bij een veranderde prijsmix, doen kennelijk wonderen. Overigens daalde de totale omzet met 11% doordat buiten de VS veel restaurants overgingen van McDonald’s naar franchisers van het bedrijf. Dat leverde in 2017 een boekwinst van $850 mln op en verlaagde de lopende kosten.

Het operationele kwartaalresultaat steeg door de margestijging met 9%, naar $2,1 mrd. De nettowinst per aandeel daalde echter met 40%, tot $0,87. Dit werd veroorzaakt door de belastingmaatregelen van president Donald Trump. McDonald’s haalt buitenlandse winsten terug uit het buitenland en er was het nadeel van de lagere vennootschapsbelasting, waardoor compensabele verliezen lager gewaardeerd moeten worden. Het totaalresultaat was een lagere nettokwartaalwinst van $0,84 per aandeel. De nettokwartaalwinst zou dan dus op $1,71 zijn uitgekomen. De analisten waren in hun schattingen uitgegaan van $1,59, bij een bandbreedte van $1,52-1,64.

McDonald’s weet groei te realiseren met prijsconcurrentie. Dat kan niet eindeloos duren. Het groeiherstel is echter zo opvallend dat we bij een k/w van 23 bij ‘kopen’ blijven.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!