Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Opinie Karel Mercx, 28 nov 2017 12:31

Column: Het gaat eindelijk weer goed in Japan

0 0 Leestijd ongeveer

De meest fascinerende index om te volgen is momenteel de Japanse Topix Index. Deze index, die bestaat uit de belangrijkste 2029 Japanse beursgenoteerde bedrijven, is vorige week uitgebroken boven de zware weerstand die te tekenen valt over de toppen uit 1993, 1994, 2000 en 2007.

Het gaat goed met de beursgenoteerde bedrijven in Japan. De grote efficiëntieslag die ze moesten maken doordat de yen, en daarmee Japanse producten, in het buitenland gaandeweg steeds duurder werden, hebben ze tot in de perfectie uitgevoerd. Het gevolg is dat er nergens op de wereld zoveel cash op de balans van beursgenoteerde bedrijven staat als in Japan. De hoeveelheid contanten komt overeen met 140% van de omvang van de Japanse economie. Stelt u zich eens voor wat er zou gebeuren als Japanse bedrijven zouden beginnen met het terugkopen van eigen aandelen of met flinke dividendverhogingen.

Lonen in Japan omhoog

De deflatie-stom die ontstond na het knappen van de kredietzeepbel in 1989 bracht de koopkrachtpariteit van Japanners in één onafgebroken lijn terug van $191.826 naar $101.303 in 2013. Vervolgens trad er stabiliteit op. Het is de verwachting dat de cijfers die de OESO begin 2018 bekend maakt, zullen laten zien dat de Japanse koopkracht voor het eerst in 25 jaar sterk is gestegen. De lonen zijn namelijk al dit jaar aan een opwaartse spiraal begonnen, en van de afgestudeerden aan de Japanse Universiteit kreeg 98% binnen tien dagen een baan aangeboden. Het salaris lag bovendien ruim 6% hoger dan de lichting van een jaar eerder.

De premier van Japan, Shinzo Abe, heeft met zijn ‘Abenomics’-beleid sinds eind 2012 duidelijk zaken weten om te buigen. Het enige wat mij echt niet lekker zit aan Japanse aandelen, is het beleid van de Japanse centrale bank. Die drukt namelijk nog steeds veel geld bij om aandelen en obligaties te kopen. Op 1 oktober had de balans van de centrale bank van Japan een omvang van 94,8% van de totale Japanse economie. Op 1 november was dit al 96,1%. In 24% van de 2029 bedrijven in de Topix-index is de centrale bank van Japan al de grootste aandeelhouder, en dat percentage neemt nog altijd toe. Ik sta met verbazing te kijken hoe de centrale bank uitgerekend in deze goede tijden het gaspedaal zó diep indrukt.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.