Updates

Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Advies Michiel Pekelharing, 7 nov 2017 14:55

De bodem valt weg onder Teva

0 0 Leestijd ongeveer

Uit de cijfers van Teva blijkt dat de prijsdruk op de generieke markt verder toeneemt. De penibele schuldpositie komt steeds meer de aandacht. De bodem valt weg.

De koersval van Teva is in een stroomversnelling gekomen na publicatie van de derdekwartaalcijfers. Dat had voor een deel te maken met de zwakke resultaten. De omzet nam met 1% toe naar $5,6 mrd, maar het bedrijfsresultaat ging met 18% onderuit naar $1,5 mrd. De terugval wijst erop dat de prijsdruk op de generieke markt in kracht toeneemt. De omzet uit merkmiddel Copaxone, tegen multiple sclerose, nam met 7% af naar $987 mln. Die inkomsten dreigen door nieuwe generieke concurrentie in het lopende kwartaal met 15% of meer te dalen.

Voorspelling inslikken

Door de slechte gang van zaken komt Teva terug van de voorspelling dat het voor eind 2017 de nettoschuldpositie van bijna $35 mrd gaat verlagen met $5 mrd. De onderneming moet volgend jaar bijna $6 mrd aan leningen aflossen. In de drie jaar daarna ligt dat bedrag op circa $4 mrd. Zelfs als de onderneming erin slaagt om de kasstroom op peil te houden – wat in dit klimaat een flinke uitdaging is – komt Teva eind volgend jaar of in 2019 klem te zitten, tenzij het meer bedrijfsonderdelen verkoopt. Als gevolg van de onzekere vooruitzichten durft het bedrijf zich niet te wagen aan een prognose voor 2018.

Teva zit klem

De koersdaling van bijna 19% na de cijferpublicatie volgt na een terugval van ruim 40% een kwartaal eerder. Het aandeel oogt nu extreem goedkoop (k/w 3). Het is echter onvermijdelijk dat analisten de winstprognoses flink gaan verlagen en de koersrichting wordt voorlopig bepaald door de nieuwsstroom.

Mogelijk krijgt de koers een impuls als de half september aangetreden topman Kåre Schultz zijn plannen ontvouwt. Dat zal echter hooguit een tijdelijk effect zijn. Teva zit klem tussen margedruk in de generieke markt en afnemende omzet van Copaxone aan de ene kant en de hoge schuldenlast aan de andere. Daaruit vloeit voort dat het gevaar op nieuwe tegenvallers zeer groot is. Een verlaging van de kredietwaardigheid en het opschorten van het dividend zijn hoogstwaarschijnlijk een kwestie van tijd. Dat geldt ook voor een claim-emissie of aandelenuitgifte. Onder deze omstandigheden is een aanpassing van het verkoopadvies niet aan de orde.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!