Updates

Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
image description
Advies Jaap Barendregt, 18 okt 2017 16:32

Danone heeft groei-opleving

0 0 Leestijd ongeveer

laatste advies

Het Franse zuivel-, water- en baby- en medische voedingbedrijf kende op het eerste gezicht goede derdekwartaalomzetzcijfers. Maar er blijven vraagtekens.

Danone’s derdekwartaalomzet steeg met 16,6%, naar €6,5 mrd. Dat was inclusief de effecten van de overname van het Amerikaanse Whitewave (+17%) dat zuivel en op plantenbasis werkende voeding en drank maakt. Het was ook inclusief wisselkoerseffecten (-3,7%) en desinvesteringen (-1,4%). De autonome omzetstijging kwam uit op 4,7% (0,4% hoeveelheidsstijging + 4,3% prijsstijging). Dat is een mooie prestatie die past in de doelstelling van 4,5-5% autonome omzetgroei in 2020.

China
Er zijn echter kanttekeningen te plaatsen bij de houdbaarheid van de groei. De autonome omzetgroei komt van de divisie Speciale voeding (baby- en medische voeding), met +17,8% en van de divisie Water met +7,6%. Beide afdelingen profiteren vooral van een effect dat niet blijvend is. China putte in 2016 uit grote voorraden oude Danone-producten, wat voor het concern ten koste ging van nieuwe omzet. In het derde kwartaal van 2017 trad het omgekeerde effect op. De omzet van babyvoedingsproducten nam zelfs met meer dan 50% toe. De derdekwartaalcijfers van 2016 en 2017 kunnen dus eigenlijk niet goed met elkaar worden vergeleken. Dit oppompeffect zal ook in het vierdekwartaal optreden.

Zuivel
De divisie Zuivel presteerde ondanks de incorporatie van Whitewave in de autonome groeicijfers zwak. In Noord-Amerika kwam de groei uit op -2,2% en in de rest van de wereld op -2,3%. De divisie beslaat meer dan de helft van de omzet.

Met de onhoudbaarheid van de groei in China, moet Danone de zuiveldivisie op het groeispoor krijgen wil de beoogde 4,5-5% gehaald worden. Dit kan alleen met grote investeringsinspanningen. Maar op onderzoek en ontwikkeling en op marketing en promotie wordt juist bezuinigd, omdat die uitgaven een belemmering vormen voor het halen van de voor 2020 beloofde operationele marge van 16%. Kortom, Danone zit dus in een spagaat. Bij een k/w van 20,7 blijven wij daarom bij een verkoopadvies.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Altijd op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws

Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €2,50 per week. Wat wij bieden:
  • Onafhankelijk beleggingsadvies, direct toepasbaar
  • Realtime koersdata van o.a. AEX, AMX en AScX
  • Persoonlijk dashboard van uw gekozen aandelen
  • Gratis opleidingen via de Beleggers Belangen Academy
 Word nu abonnee