Updates

Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden

Updates

Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Opinie Ivan Snurer, 14 aug 2017 09:51

Crashbestendige aandelen

0 0 Leestijd ongeveer

Wie wil dat niet: beurscrashes omzeilen en bullmarkten uitzingen? Want het laatste wat je als belegger wil, is aandelen op de top van de markt kopen. Niemand kan beurskoersen met 100 procent zekerheid voorspellen, maar je hebt aandelen die beurscrises goed doorstaan, zo blijkt uit de crashtest, terwijl andere jammerlijk falen.

Op Wall Street dateert de laatste crash van 2008. U weet wel: de kredietcrisis die 10 jaar geleden omsloeg in een heuse bankencrisis en die jarenlang nazinderde. Europa werd daarbovenop geconfronteerd met een Griekse schuldencisis, waarbij het bestaansrecht van de euro in twijfel werd getrokken.

Een beurskrach is voor door de wol geverfde beleggers een uitgelezen kans om goede aandelen tegen spotprijzen te kopen, maar hoe je het ook wendt of keert, beurscorrecties van 15, 20 procent of meer, slaan ook een bres in de waarde van hun aandelenbeleggingen. Voorspellen is een moeilijke zaak, zeker als het de toekomst betreft, maar toch heb je van die aandelen die op de een of andere manier zich weten te onttrekken aan het negatieve geweld van grotere koersdalingen, zoals RELX Group om bij een voorbeeld dicht bij huis te blijven. In de afgelopen tien jaar deden Europese aandelen in de financiële crisis een knieval van 57,2 procent en wist de Brits-Nederlandse uitgever zijn koersverlies te beperken tot -48,1 procent. Maar het komt nog beter of beter gezegd tussen juli 2007 en juni 2017 sprokkelden Europese aandelen op jaarbasis inclusief dividend een winst van 1,2 procent bijeen. RELX harkte daarentegen een samengesteld rendement van 11,0 procent binnen. Het zijn dit soort aandelen die beleggen leuk maken.

Om te achterhalen welke aandelen weerstand bieden aan het negatieve beursgeweld van grotere koersdalingen, onderwierpen we de hoofd- en midkapaandelen van de Euronext-beurzen aan een crashtest. Hierbij werd gekeken naar het rendement en risicoaspecten van de indexleden. In concreto werd in de crashtest enerzijds de maat genomen van het totaalrendement over 3 en 10 jaar en anderzijds van het marktrisico, van de volatiliteit en van de tijdelijke koersverliezen, jawel telkens over 3 en 10 jaar.

Binnen het universum van de Euronext 100 dan wel de Next 150 zijn Solocal, Vallourec en Banco Comercial Portugues de aandelen die bij de eerstvolgende beurscrisis wellicht hard onderuit zullen gaan. Niet alleen grossieren zij in diepe tussentijdse koersverliezen, getuige hun drawdowns, ook het beleggingsrendement is zwaar negatief. Dat brengt met zich mee dat beleggers met deze aandelen in tijden van tegenspoed geen warme gevoelens zullen onderhouden.

Uit de crashtest komt naar voren dat Montea, Warehouse de Pauw en Rubis zich in de eerstvolgende beurscrisis enigszins aan het negatieve geweld kunnen onttrekken. Daarmee is niet gezegd dat zij geen grotere koersverliezen zullen lijden, maar in het voorbije decennium herstelden hun beurskoersen vrijwel bij elke beurscrisis harder dan gemiddeld.  En dat is voor beleggers die de opwaartse trend wantrouwen toch een riem onder het hart.

 

 


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.