Updates

Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heineken

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Advies Jaap Barendregt, 29 mei 2017 09:32

Telecom in Europa stagneert

0 0 Leestijd ongeveer

Europese telecombedrijven werken op een volwassen markt waarbij eigenlijk alleen omzetgroei kan worden bereikt door omzet bij een concurrent weg te trekken. Omzetgroei is nog wel te vinden in andere werelddelen. Die ontwikkeling bepaalt voor een groot deel ons advies.

De Europese telecom wordt gekenmerkt door lage groei. Weliswaar zijn de toezichtautoriteiten langzamerhand door hun afgedwongen tariefsverlagingen heen, maar ook de concurrentie drukt de tarieven. Bovendien zijn de klanten kritischer gaan kijken naar hun telecomuitgaven. De Europese telecommers presteren desondanks verschillend, maar dan vooral als gevolg van hun buitenlandse activiteiten. Na een algemene blik op de markt en vooral op de consolidatiemogelijkheden, bespreken we de telecombedrijven apart.

De markt
Consolidatie door fusies wordt wel als een oplossing gezien voor de tamme omzetontwikkelingen in de telecommarkt. De geplande fusie in Duitsland van United Internet en Drillisch is voer voor beleggers die hopen op consolidatie in de telecommarkt. Duitsland geeft geregeld aanleiding voor deze ‘koorts’. De overname van Vodafone (Duitsland) van Kabel Deutschland en van KPN’s E-Plus door Telefónica Deutschland toont dat er vooral in de Duitse telecommarkt consolidatie plaats vindt. De fusie van United Internet en Drillisch is overigens een geweldige steun voor de Europese mededingingsautoriteiten, omdat die de fusie van E-Plus en Telefónica Deutschland toestonden onder het beding dat er een sterke vierde telecompartij zou komen. Dat gebeurt nu dus, want United Internet en Drillisch vormen samen die grote vierde telecompartij. In het VK werd de verkoop van O2 door Telefónica niet toegestaan, juist omdat het er niet op leek dat er een sterke vierde partij zou ontstaan. In Spanje hebben Orange en Vodafone enige tijd geleden wat kleine telecombedrijven overgenomen en in Frankrijk bestaan nog weinig kandidaten die naast SFR, Orange, Iliad, en Bouygues begerenswaardig zijn. Ook in België en Nederland zijn de meeste partijen in het bezit van telecommultinationals en wij zien niet goed in wat de overname van KPN aan de overnemende partij aan synergievoordelen zou kunnen bieden. Koersstijging van Europese telecomondernemingen als gevolg consolidatieverwachtingen is wat ons betreft dus overdreven.

Individuele bedrijven
Deutsche Telekom is meteen een voorbeeld van een bedrijf dat zich kenmerkt door beperkte groei in de thuismarkt en in andere buitenlandse volwassen markten, maar dat toch via een buitenlandse dochter bovengemiddelde groei van de omzet in het eerste kwartaal wist te bewerkstelligen (+5,8% naar €18,6 mrd). In Duitsland en Europa kwam de omzetgroei dik onder 1% uit. Maar in de VS weet deelneming T-Mobile US, onze tip uit maart 2015, toch telkens weer hoge groeicijfers te bewerkstelligen. Over het eerste kwartaal van 2017 steeg de omzet er met 15%, naar €9 mld. Het autonome operationeel resultaat (ebitda) vertoonde hetzelfde patroon, met stagnatie in heel Europa en een uitblinkende VS (autonoom wil zeggen zonder bijzondere posten en wisselkoerseffecten). Het bezit van de deelneming In T-Mobile US is voor ons reden om bij een k/w van 20,7 voor Deutsche Telekom het houdadvies te handhaven. Er zijn overigens geruchten dat het Amerikaanse Sprint zou willen fuseren met T-Mobile US, maar dat lijkt niet aantrekkelijk omdat Sprint klanten verliest. Bovendien strandde een vorige poging op zorgen over maatregelen van de toezichtautoriteiten

Ook het Franse Orange kent een buitenland dat de vlakke omzetgroei in de meeste andere landen waar het werkt weet op te vijzelen: Spanje. De eerstekwartaalomzet steeg er met 8,5%, naar €1,3 mrd. Ook in Centraal Europa werd met +3% goed gepresteerd (naar €0,4 mrd). In Frankrijk, dat met meer dan 40% een belangrijke invloed heeft, stabiliseerde de omzet. Zolang onze tip Iliad (maart 2016) er effectief concurrentie blijft leveren (en wel snel blijft groeien), zal er geen grote verbetering in het thuisland optreden. De totale kwartaalomzet steeg met 0,8% tot €10,1 mrd en het autonome operationeel resultaat (ebitda) met 2%, naar €2,6 mrd. Al met al lijkt Orange toch op koers om een periode van lichte groei te realiseren. Bij een k/w van 15,1 geven we een houdadvies.

Het Spaanse Telefónica staat op ‘kopen’. Het bedrijf kon in het VK zijn O2 niet verkopen en omdat het geld onverstandig genoeg al op voorhand was besteed, nam de schuld van Telefónica buitengewone proporties aan. Als tegenmaatregel werd het dividend verlaagd (betaling wordt in 2017 hervat), worden in 2017 de investeringen verlaagd en worden in de toekomst dochterondernemingen verkocht of wellicht naar de beurs gebracht. Deze ommekeer bracht ons ertoe om het advies te verhogen. Welnu, de omzet over het eerste kwartaal (€13,1 mrd) steeg, waar in alle kwartalen van 2016 een daling moest worden gemeld. Autonoom steeg de omzet met 1,5% en de ebitda (van €4 mrd) met 1,3%. Latijns-Amerika, dat inmiddels bijna 50% van de omzet uitmaakt, biedt hier een goed tegenwicht tegen de mindere prestaties in Europa. Bij een k/w van 12,8 handhaven we het koopadvies. Daarbij is door ons ingecalculeerd dat het bedrijf in 2017 serieus werk maakt van schuldreductie. De koers daalde na de eerstekwartaalcijfers vermoedelijk omdat er geen mededelingen over werden gedaan (zie grafiek).
Over het Britse Vodafone zijn we kort. De gerapporteerde cijfers worden ernstig beïnvloed door de Indiase activiteiten (grote afschrijvingen, de afsplitsing naar een deelneming en grote investeringen). Dit resulteert in een nettojaarverlies van €6,1 mrd over 2016/17, na één van €5,1 in 2015/6. Zonder de niet-autonome cijfers ziet het beeld er met een omzetgroei van 1,9% en een operationeel resultaat (+5,8% ) best goed uit, maar de k/w van 32,3 is zo hoog dat wij ons verkoopadvies handhaven.

Lees ook: Tipterugblik: Iliad


Wilt u op de hoogte blijven van alle actuele adviezen voor deze aandelen? U kunt zich als abonnee aanmelden voor de alerts. Vink onderaan dit artikel het fonds aan of ga voor het volledige overzicht naar de alertspagina op onze website.


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ