Updates

Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Opinie Redactie Beleggers Belangen, 16 apr 2017 09:14

Special duurzaam beleggen: Millennial zoekt vermogensbeheerder

0 0 Leestijd ongeveer

Millennials krijgen meestal geen vaste contracten meer en weten niet of er straks nog wel AOW is, en op welke leeftijd die in zal gaan. Tegelijkertijd maken ze zich zorgen over de wereld. Wat te doen? 

Geld sparen doe je op je spaarrekening. Zo heb ik het altijd geleerd. Voor mijn generatie – wij worden ook wel ‘millennials’ genoemd – zijn echter onzekere tijden aangebroken. Vaste contracten krijgen we nauwelijks, dus werken veel van mijn vrienden aan losse klussen of beginnen ze een eigen onderneming. Het kleine beetje geld dat we hebben groeit nauwelijks op onze spaarrekeningen.
Geboren tussen 1980 en 2000 en vol idealen, zo wordt ‘de millennial’ vaak omschreven. Alles wat we doen moet vooral goed voelen en we willen gelukkig zijn. In tegenstelling tot wat u misschien heeft gehoord over onze sociale-mediageneratie, zijn we niet allemaal continu met onszelf bezig. Ook het milieu en duurzaam leven houdt ons bezig. Het is dus niet alleen: krijgen we wel een pensioen? Wat wordt de hoogte van de AOW? Hoelang moeten we doorwerken – misschien tot ons 75ste levensjaar? Maar ook: houdt de aarde het zo lang nog vol? De onzekerheid is tekenend voor de gemiddelde millennial.

Bank of beheerder
Vermogensbeheer kan op de lange termijn uitkomst bieden. Maar dat is iets waar we vaak niet aan denken of aan herinnerd worden. Daarom ga ik op onderzoek uit om te zien of en hoe vermogensbeheerders aan de wensen van de millennial voldoen. Hiervoor bekijk ik de websites van tien vermogensbeheerders en waar nodig zoek ik via de mail contact om vragen te stellen en verdere informatie te verkrijgen. Onder die tien beheerders hoop ik er in ieder geval één te vinden die een perfecte balans heeft gevonden tussen duurzaamheid en vermogensvermeerdering. Om het onderzoek tastbaar te maken schets ik een profiel van iemand met 30.000 euro op haar spaarrekening, wat uiteraard uitzonderlijk veel is voor een millennial, maar in ieder geval interessant genoeg voor beheerders.

In de komende duurzaamheidsserie breng ik dit voorjaar drie keer verslag uit van mijn onderzoek naar duurzame vermogensbeheerders. Hopelijk kan ik zo een balletje aan het rollen brengen en meer leeftijdsgenoten aan het beleggen krijgen.

Criteria beheerders
De tien vermogensbeheerders die ik onderzoek moeten aan een aantal criteria voldoen, passend bij de kritische millennial met duurzaamheid op het oog. Partijen die bijvoorbeeld investeren in een oliepijplijn als de DAPL zijn daarom geen favoriet. Naast duurzaamheid vind ik het belangrijk dat de vermogensbeheerder van mijn keuze een goede reputatie heeft, onafhankelijk is en regelmatig informatie verschaft over hoe het gaat met mijn vermogen. Tot slot waardeer ik persoonlijk contact in deze. Ik zal bekijken hoe moeilijk of makkelijk het is om contact te krijgen met een persoon binnen het bedrijf. Hopelijk kunnen automatische mailtjes en antwoordapparaten zoveel mogelijk worden vermeden.

Specificaties duurzaamheid
Duurzaamheid is een breed thema. Om het onderzoek van een kader te voorzien hanteer ik de drie P’s van duurzaamheid:

1. People (mensen)

Specifiek hoe en of de vermogensbeheerder omgaat met bedrijven die gebruikmaken van kinderarbeid.

2. Planet (milieu)

Hoe gaat de beheerder om met het beschermen van kwetsbare natuurgebieden? Ik beperk me hierbij tot hun omgang met het regenwoud.

3. Profit (opbrengst/winst)

Op welke manier stromen de winsten die de beheerder maakt (gedeeltelijk) terug naar de maatschappij? De vermogensbeheerder die het beste scoort op de drie bovenstaande punten wordt de beheerder die mag waken over mijn geld.

Lees ook: Duurzaam beleggen: Wat levert het op aan geld?


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!