Updates

Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Opinie Beleggers Belangen, 20 okt 2023 11:19

Column | Bouwstenen voor een stevig rendement

0 0 Leestijd ongeveer

Aandelenbeleggingen zijn een goed instrument om vermogen op te bouwen. Maar hoe bouw en onderhoud je een goede portefeuille?

Een aandelenbelegging kan op verschillende manieren ingevuld worden. Sommigen zweren bij een klein aantal aandelen, dat zorgvuldig geselecteerd en nauwlettend gevolgd wordt. Het andere uiterste is het kopen van een fonds op de wereldwijde aandelenindex. Dan beleg je in meer dan 2900 aandelen. Maar er is ook een gulden middenweg.

Spreiding en selectie

Een goede aandelenportefeuille is een ‘inwendig’ gespreide groep kansrijk geachte aandelen: deze vorm van spreiding betreft niet alleen het aantal aandelen, maar betekent ook dat de genomen risico’s weinig onderling verband houden. Naarmate de beleggingshorizon langer wordt, kan het belang van koersbewegingen op de korte termijn afnemen en gaat het meer om bedrijven die langdurig groei en goede financiële resultaten realiseren.

Inwendige spreiding verhoogt de stabiliteit van het rendement, vergroot de capaciteit, voorkomt verkleving en tunnelvisie, en voorziet in brede betrokkenheid bij het ontstaan van nieuwe beleggingskansen in een steeds veranderende wereld. Horend bij de spreidingsgedachte is de keuze in welk type bedrijven, sectoren en landen je belegt. Die keuze hangt vooral af van de beschikbare expertise: je moet immers het betere van het vaak middelmatige en soms schadelijke kunnen onderscheiden.

Een professionele aandelenportefeuille bestaat in mijn ogen uit 20 tot 50 aandelen, waarmee je evenveel spreiding als een index kunt bereiken. De beheerder moet iedere individuele naam goed kunnen selecteren en volgen, dus binnen de menselijke maat. Het selecteren van de individuele aandelen uit honderden beursgenoteerde bedrijven is iedere keer een uitdaging. Hier komt de checklist van pas. Zonder afgevinkte checklist – door sommigen systematisch en bewust, door anderen ogenschijnlijk intuïtief uitgevoerd – is de kans op duurzaam succes beperkt. Succes definiëren we als het behalen van een bovengemiddeld resultaat over een langere periode.

Wat staat er op de checklist?

Het eerste punt op mijn checklist is meestal een onderzoek naar de koersontwikkeling. Hoe verhoudt de koersontwikkeling zich tot de resultaten en de investeringen? Andere punten zijn: de winstverwachtingen, de marktpositie en de financiële balans. Is er sprake van een geloofwaardige groeistrategie, mogelijke herstructurering of nieuw management; is er verandering op komst voor wat betreft de operationele kosten of de wetgeving, of de behoefte van de klant?

Kijken naar de concurrentie, de klanten en de rol van het personeel hoort ook bij de checklist. Het ‘ecosysteem’ is voor veel technologie-gedreven bedrijven erg belangrijk. Daarnaast bieden jaarrekeningen de mogelijkheid om het rendement op kapitaal, de kapitaalbehoefte, -groei en -efficiëntie nader uit te vlossen. Getalsmatige verhoudingen geven inzicht en houvast om te kwantificeren en te vergelijken. Zorg dat je minimale groei- en rendementseisen hanteert. Het einddoel is om in te schatten of de activa en de aandelen van het bedrijf aantrekkelijk gewaardeerd zijn.

Geduld en vertrouwen

Als de portefeuille eenmaal is gevormd, is het zaak te voorkomen dat de waardeontwikkeling te veel gaat verschralen, bijvoorbeeld door te lang te blijven zitten of slechts in te zetten op een enkele trend. De spreiding van de gekozen risico’s behoeft regelmatig aandacht en eventuele aanpassing en vernieuwing. Sowieso staat een goede portefeuillemanager voortdurend open voor nieuwe informatie, en is hij in elk geval alert.

We besteden uiteraard aandacht aan duurzaamheidstrends en ook aan de grote veranderingen door nieuwe technologieën op een aantal gebieden. Geduld en vertrouwen in de lange termijn blijven passende waarden bij het voeren van een aandelenportefeuille. Maar deze waarden betalen zich pas optimaal uit, als de portefeuille de juiste aandacht krijgt en het nodige onderzoekswerk wordt verricht.

tekst: Friso Rengers, ING Investment Office

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €32,25 per kwartaal. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!