Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BS Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BS Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Opinie Hildo Laman, 5 apr 2017 12:23

Voorlopig wegblijven van de Zuid-Afrikaanse rand

0 0 Leestijd ongeveer

De Zuid Afrikaanse rand wordt geraakt door politieke problemen, terwijl de EUR/USD koers wordt bepaald door de verwachtingen omtrent het ECB beleid.

Drie weken geleden hebben we geschreven over de Zuid-Afrikaanse rand. We hebben toen afgeraden om long te gaan in de rand (anders gezegd: niet short in de EUR/ZAR). Het nieuws van de afgelopen weken heeft bevestigd dat dit advies terecht was.

De Zuid-Afrikaanse president, Jacob Zuma, heeft de minister van financiën, Pravin Gordhan, de laan uitgestuurd. Dit werd op de valutamarkten beloond met een koersdaling van de rand. Niet veel later werd de creditrating van Zuid-Afrika door S&P verlaagd naar ‘junk’, dat wil zeggen dat de risico’s hoog geacht worden. Daardoor daalde de munt nog verder. Op het moment van schrijven staat EUR/ZAR op 14,41.

De politieke onrust in Zuid-Afrika zal nog wel een tijd aanhouden. Er is onenigheid over het beleid van Zuma, en er is veel onvrede over de economische situatie. Maar het is niet aannemelijk dat Zuma weggestuurd wordt door het parlement, omdat de partij van Zuma, ANC, een meerderheid in het parlement heeft. Daarmee zijn de problemen nog niet opgelost, en we denken dat beleggers de rand voorlopig beter kunnen mijden.

Elders op de valutamarkten is het vooral de dollar die populair was de afgelopen paar weken. Er wordt gespeculeerd over een mogelijke verandering in het huidige monetaire beleid van de ECB. Een einde aan de verruimingspolitiek zou positief zijn voor de waarde van de euro. De waarde van de EUR/USD zal de komende maanden vooral bepaald worden door de verwachtingen van valutahandelaren wat betreft de ECB-politiek. Een einde van de verruiming betekent een hogere EUR/USD, handhaving van de huidige koers betekent een (min of meer) gelijkblijvende koers of een lichte daling. Het Amerikaanse monetaire beleid is inmiddels duidelijker geworden, dus we verwachten daar geen grote verrassingen. Als we daar ongelijk in krijgen, zal dat waarschijnlijk door het uitblijven van een renteverhoging zijn. De EUR/USD schommelt dit jaar tussen de 1,05 en 1,07, veel beweging is er dus niet. We blijven daarom ook langs de zijlijn bij dit paar.

 

Lees ook: Column: Kans op een Amerikaanse recessie neemt toe


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.