Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Curetis

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Opinie Vincent van Roon, 21 mrt 2017 11:41

Overnamegeruchten stuwen koers Genfit

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Curetis

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden

Het aandeel Genfit is in korte tijd door overnamespeculaties maar liefst 65% opgelopen. Begin deze maand doken er geruchten op dat Novartis interesse heeft om het Franse biotechconcern van de beurs te halen. Het bod kan al op korte termijn worden verwacht; er wordt druk over gespeculeerd op internet.

Op 2 maart verscheen op de gerenommeerde Amerikaanse website Street Insider het bericht dat Novartis interesse heeft om Genfit in te lijven. Volgens een ingewijde zijn de gesprekken tussen beide partijen in een vergevorderd stadium. Het aandeel Genfit steeg direct van €21 naar €28 op deze berichten, en de dagen erna liep het aandeel nog verder op. Momenteel stabiliseert het aandeel zich rond €32. Genfit en Novartis willen niet reageren op de geruchten, maar ontkennen ook niets. En dat is opvallend. Wanneer geruchten niet op waarheid berusten, ontkennen bedrijven normaal gesproken direct. In dit geval spreken beide bedrijven de geruchten niet tegen, en dat lijkt er op te duiden dat er daadwerkelijk gesprekken gaande zijn.

NASH
Farmaceuten zijn erg geïnteresseerd in medicijnen tegen de aan overgewicht gerelateerde ziekte NASH (nonalcoholic steatohepatitis). Er zijn inmiddels meer dan twintig bedrijven bezig met het ontwikkelen van een medicijn, maar voorlopig heeft geen enkel bedrijf een middel op de markt gebracht. De meeste middelen zitten nog in fase 2, maar het medicijn Elafibranor van Genfit zit al in fase 3. Genfit is daarmee het verst gevorderd en daarom hebben farmaceuten belangstelling om het biotechconcern in te lijven. Overgewicht is een steeds groter probleem en de Financial Times berekende onlangs dat in 2020 de wereldwijde markt voor medicijnen $35 mrd kan bedragen.

Intercept
Genfit loopt dus met zijn medicijn Elafibranor ver vooruit op zijn concurrenten, maar toch voelt het de hete adem van een ander bedrijf in de nek. Het Amerikaanse biotechconcern Intercept heeft eveneens een medicijn in fase 3. Het gaat om Obeticholic Acid, dat naast Genfit ook erg dichtbij marktintroductie is. Het is nog niet te voorzien wie deze nek-aan-nekrace gaat winnen. Beide concerns hopen tussen 2019 en 2021 hun middel op de markt te brengen.

Opvallend genoeg waren er vorig jaar december geruchten dat Novartis een bod wilde uitbrengen op Intercept. Volgens marktgeluiden was Novartis uiteindelijk niet overtuigd van de testresultaten en zag het daarom af van een overname. Uit de laatste testresultaten blijkt dat het middel Obeticholic Acid minder presteert dan het medicijn Elafibranor van Genfit. Beleggers lijken hun geloof in Intercept te hebben verloren en het valt op dat er momenteel grote shortposities in Intercept worden opgebouwd door hedgefunds. Investeerders blijken dus geen vertrouwen te hebben in de komende testresultaten van Intercept. Wellicht dat Novartis daarom inmiddels zijn pijlen richt op Genfit, waar de testresultaten tot dusver beter zijn.

Beurswaarde 
Intercept$3,1 miljard
Genfit€1 miljard


Acquisities

Het is lastig om de geruchten op waarheid te beoordelen, maar beleggers houden gezien de koersreactie van het aandeel Genfit rekening met een overnamebod op korte termijn. Dat de koers nu stabiel blijft, is een bevestiging van het vertrouwen. Daarnaast is er een aantal andere redenen om aan te nemen dat een grote farmaceut als Novartis Genfit wil overnemen. Zo heeft de CEO van Genfit vorig jaar aangeven op zoek te gaan naar een partner of koper om NASH op de markt te brengen. Ook zijn er de laatste tijd veel acquisities gaande in de sector. Zo kocht Allergan eind vorig jaar binnen een dag voor $1,7 mrd twee NASH-biotechconcerns: Tobira Therapeutics en Akarna. En tenslotte: de stoïcijnse houding van zowel Novartis als Genfit verraadt dat er daadwerkelijk iets gaande moet zijn.


Verdubbeling
De markt voor een middel tegen de ziekte NASH is groot en wordt volgens ingewijden jaarlijks alleen maar groter. Farmaceuten willen daarom maar al te graag een stukje van de taart meepikken. Omdat Genfit het verst gevorderd is en de beste kaarten op zak heeft, is het niet vreemd als Novartis daadwerkelijk interesse heeft.

Novartis zal echter wel met een goed bod moeten komen om een overname te laten slagen. Genfit zal zich niet voor een prikkie gewonnen geven, omdat iedereen weet wat het potentieel van het medicijn is. Beleggers en analisten van grootbanken denken dat het bod minimaal een verdubbeling moet zijn van de huidige koers om kans te maken. Dat houdt in dat een bod ongeveer €70 euro moet bedragen, gelijk aan de hoogste koers die werd gehaald in 2015. Of dat allemaal zal gaan gebeuren moet de komende tijd blijken. In elk geval is er het een en ander gaande, want zoals het gezegde luidt: ‘waar rook is, is vuur’.

 

Lees ook: Beleggers ontdekken aandeel ProQR


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!