Updates

Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accell

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
kopen
image description
Opinie Vincent van Roon, 21 feb 2017 11:49

14 uitschieters in een heftige week

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accell

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
kopen

Het was een heftig weekje op Beursplein 5. Veel aandelen stegen hard of daalden flink om uiteenlopende redenen. Onderstaand veertien uitschieters waarover beleggers op internetfora een duidelijke mening hebben.

Unilever
Gek genoeg zijn de reacties van beleggers erg positief op het afketsen van de overnamedeal tussen Kraft Heinz en Unilever. Meestal kijken beleggers puur en alleen naar de koerswinst die kan worden behaald bij een overname. In dit geval spelen er andere zaken die belangrijker zijn, zoals de werkgelegenheid voor het grote personeelsbestand en de nationalistische gevoelens om dit grootste Nederlandse bedrijf te te behouden. Voorlopig is een overname afgewend, maar beleggers zeggen er niet gek van op te kijken als er in de tweede helft van dit jaar een hernieuwde poging wordt gewaagd.

Boskalis
Beleggers vinden de daling van het aandeel Boskalis erg meevallen, na de afschrijving van €840 mln op bezittingen. Dat komt neer op een afschrijving van €6,77 per aandeel, terwijl de koers maar met €2 zakt. Op de korte termijn verwachten beleggers daarom weinig positiviteit voor het aandeel.

Vopak
De meningen op internetfora zijn verdeeld over de flinke koersval van Vopak op de jaarcijfers. De optimisten wijzen op het verhoogde dividend, maar de pessimisten zien dat Vopak steeds vaker aan het kwakkelen is. In elk geval zijn de resultaten van Vopak lastig te voorspellen. In het verleden is gebleken dat na presentatie van de bedrijfscijfers de markt elke keer wordt verrast: of het aandeel explodeert, of het stort in.

Aegon
Op internetfora zien beleggers de daling van het aandeel Aegon op de bedrijfscijfers als koopmoment. De Amerikaanse tak draait op volle toeren en Aegon spint garen bij de oplopende rente die dit jaar in de Verenigde Staten wordt verwacht. De winst is sterk stijgende en voor 2018 berekenen beleggers een winst van €2 mrd, oftewel €1 per aandeel. Daar hoort een koers van €10 bij, vinden forumleden.

FlowTraders
De bedrijfscijfers van FlowTraders waren boven verwachting, waardoor het aandeel sterk opliep. Een dag later ging het aandeel weer omlaag, nadat enkele grote investeerders (12% aandelenkapitaal) bekendmaakten hun aandelen te verkopen. Op internetfora brak een discussie los over de redenen voor de verkoop. Verwachten de investeerders tegenwind voor FlowTraders de komende tijd, of is het simpelweg omdat zij hun geld nodig hadden ?

TomTom
De bedrijfscijfers van TomTom blijven tegenvallen en het aandeel ging daarom ook hard naar beneden. Iedereen kent de potentie van het bedrijf, maar telkens worden beleggers teleurgesteld. Het zal niet lang meer duren voordat aandeelhouders in opstand komen. Beleggers willen nu vruchten plukken van hun investering. Op fora opperen beleggers welke mogelijkheden er zijn om aandeelhouderswaarde te creëren. De komende tijd zal TomTom hoe dan ook stappen moeten zetten. Onderdelen afstoten of in de kosten snijden behoren tot de eerste mogelijkheden. Volgens forumleden is het niet de vraag ‘of’, maar ‘wanneer’ dit gaat gebeuren.

Heineken
Beleggers zijn dik tevreden over de bedrijfscijfers van Heineken. De bierbrouwer richt zich steeds meer op emerging markets en haalt voornamelijk daar enorme groei vandaan. Onlangs nam Heineken de Braziliaanse brouwer Brasil Kirin over. Ook in Azië staat Heineken op steeds meer plaatsen in de schappen. Volgens beleggers gaat de brouwer met deze stap een nieuwe groeifase in.

NN Group
Beleggers begrijpen de enorme koersdaling van het aandeel NN Groep niet. De bedrijfscijfers zijn namelijk helemaal niet slecht. Het feit dat er eenmalige afschrijvingen en een kostenpost waren, zorgt voor een vertekend beeld, aldus forumleden. De solvabiliteit en het dividend zijn uitstekend. Ook is Delta Lloyd nu definitief in de pocket, wat volgens beleggers snel een positief effect gaat hebben op het resultaat. Als laatste noemen beleggers nog een opvallend detail. NN Group bezit bijna 12% van de aandelen Unilever, en zal bij een overname een flinke winst bijschrijven.

Ordina
Beleggers hadden duidelijk op meer gehoopt bij Ordina. De bedrijfscijfers vielen tegen en er was geen sprankje positiviteit te ontdekken. Op internetfora is de stemming dan ook zeer slecht. De IT-markt is booming, maar daar weet Ordina als een van de weinige bedrijven niet van te profiteren. Beleggers vragen zich af wat er mis is bij Ordina. Naast de misgelopen overheidsopdrachten is er nu ook een flinke achteruitgang bij de financiële dienstverlening. Beleggers hopen dat de opbeurende woorden van het bestuur in de tweede helft van dit jaar worden omgezet in klinkende cijfers.

Heijmans
Het koopadvies dat ING vorige week gaf voor het aandeel Heijmans zorgde voor een flinke koerswinst. Het koersdoel ging omhoog van €6,50 naar €9,00. ING besloot tot de adviesverhoging op basis van de strategische update van de bouwer. Op internetfora reageren beleggers echter erg negatief. ING is de huisbankier van Heijmans, en volgens deze forumleden is het daarom niet meer dan logisch dat ING een positief rapport schrijft. Puur eigenbelang, zo zeggen ze. Zij branden hun vingers niet aan dit enorm risicovolle aandeel. Een scenario zoals dat van Ballast Nedam zien deze forumleden in de toekomst ook voor Heijmans.


Arcadis
De resultaten van Arcadis waren bedroevend en het aandeel zakte dan ook flink in elkaar. De meningen over Arcadis zijn sterk verdeeld. De optimisten zien een aantal positieve punten, zoals het feit dat er nog steeds winst wordt gemaakt en dat er een dividend van 3,6% wordt uitgekeerd. De tegenwind in opdrachten is volgens hen tijdelijk en het aandeel is daarmee op deze koers een koopje. De pessimisten wijzen erop dat de trend al een tijd dalende is en dat er vele partijen short zitten in het aandeel. Dat is niet voor niets, zeggen zij.

TMG
Afgelopen zondag verhoogde het Vlaamse Mediahuis het bod op TMG naar €5,90. Er is een waar overnamegevecht ontstaan tussen John de Mol en het Mediahuis. Afgelopen zaterdag was er nog een groot interview met John de Mol in De Telegraaf waarin hij zijn plannen voor een ‘Nederlands mediabolwerk’ uit de doeken deed. Gisteren gaf De Mol aan de handdoek na het verhoogde bod niet in de ring te willen gooien. Beleggers verwachten daarom dat de race nog niet gelopen is en dat een van beide partijen een finaal hoger bod zal doen.

Acomo
Dat Acomo de markt positief verraste kwam bij beleggers op internetfora dan weer niet als een verrassing. Het best presterende aandeel van de 21ste eeuw op het Damrak lijkt de weg alleen maar verder naar boven te vervolgen. De handelaar in specerijen presenteerde een recordwinst en een verhoging van het dividend. Typisch een aandeel waar je weinig over hoort, maar dat uitstekend presteert, omschrijven beleggers.

Wessanen
De bedrijfscijfers van Wessanen waren niet slecht volgens forumleden, maar de verwachtingen zijn nu eenmaal erg hooggespannen. Het aandeel is de afgelopen maanden erg veel vooruit gelopen op de enorme groei die wordt verwacht. Met een dividend van 1% en een groeivertraging in Duitsland is het aandeel momenteel overgewaardeerd, zo signaleren forumleden. De investeringen die Wessanen momenteel doet, zullen zich dit jaar moeten gaan uitbetalen om koerspotentieel te blijven behouden.

 

Lees ook: Marc Couckes favorieten: aandelen voor onder het kussen


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!