image description
Advies Jaap Barendregt, 15 feb 18:18

Divisie Zuivel is Danone tot last

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Update

Glencore

Advies
houden
Update

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
houden
Update

BAM

Advies
houden

Danone streeft naar een autonome omzetgroei van 5% in 2020. Daarvoor moeten echter vooral de problemen in de Zuiveldivisie worden opgelost. Bij een k/w van 17,8 handhaven we vooralsnog ons verkoopadvies.

Danone kent enkele sterk presterende divisies, maar juist de grootste, Zuivel, heeft problemen. Om die reden geven wij sinds enige tijd een verkoopadvies.

Het gebruik van autonome cijfers (dus zonder wisselkoerseffecten en bijzondere posten) biedt vaak voordelen, ook al hebben sommige bedrijven altijd bijzondere posten zodat je je kunt afvragen of dat inmiddels geen normale posten zijn geworden. Bij de jaarcijfers van Danone werkt het hanteren van autonome cijfers verhelderend, vooral omdat het bedrijf in de eerste jaarhelft van 2015 herstructureringen heeft doorgevoerd en extra afschrijvingen heeft gedaan. Het gebruik van de gewone jaarcijfers zou dan flatteren.
Eind december kwam Danone met een autonome omzetgroeibijstelling. Die ging van ‘3 tot 5%’ naar ‘lager dan 3%’. Het probleem lag in de divisie Zuivel, die ongeveer de helft van de omzet uitmaakt. De Spaanse verkopen en die van Activia waren tegengevallen.
De autonome omzet groeide met 2,9% inderdaad iets minder dan 3%. Er was met -0,2 procentpunt een licht negatief hoeveelheidseffect; hogere prijzen veroorzaakten de groei. De autonome omzetgroei kwam vooral van de divisies Babyvoeding (+3,5%) en Medische Voeding (+7,4%). Zuivel bleef inderdaad achter, met +2,0%, na een autonome omzetgroei van slechts 0,7% in het vierde kwartaal. De vierde divisie, Water, presteerde met +2,9% over het hele jaar gemiddeld.

Regio ALMA sterk
Vooral de regio ALMA (Azië Pacific, Latijns-Amerika, Midden-Oosten en Afrika) presteerde sterk, met +6,7% autonome omzetgroei waaraan alle vier de divisies een bijdrage leverden. De gewone omzet daalde met 2%, naar €21,9 mrd, door wisselkoerseffecten.
Het operationeel resultaat nam autonoom met 8,4% toe, tot €3 mrd, en de autonome nettowinst steeg met 10,4% naar €1,9 mrd. Danone verhoogde het dividend per aandeel met 6,3%, naar €1,70. Niet eens zulke slechte cijfers.
Danone streeft naar een autonome omzetgroei van 5% in 2020. Daarvoor moeten echter vooral de problemen in de Zuiveldivisie worden opgelost. Bij een k/w van 17,8 handhaven we vooralsnog ons verkoopadvies.

Zie ook:

Lees ook: Danone komt met omzetwaarschuwing


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Hoe presteert u beter dan de AEX?

Onze portefeuille Nederlandse aandelen presteert sinds de oprichting in 2013 beter dan de AEX. Wilt u beter inzicht in de resultaten van onze favoriete Nederlandse aandelen? Volg dan de portefeuille op onze site. Met Beleggers Belangen Digitaal krijgt u toegang tot onze website met wekelijks meer dan 70 artikelen, adviezen en actuele tips. U betaalt slechts € 5,95 voor 6 weken. Het abonnement stopt automatisch.
 

Het rendement van de portefeuille Nederlandse aandelen