Updates

Aandelen Nederland

BinckBank

Advies
houden
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Schlumberger

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heineken

Advies
kopen
image description
Opinie Hildo Laman, 12 jan 2017 10:23

ETF portefeuille: Belegger schuilt in zilveren haven

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

BinckBank

Advies
houden
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Schlumberger

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heineken

Advies
kopen

De ETF-portefeuille is het jaar met een bescheiden plusje begonnen. Grondstoffen vallen het meest op: De absolute uitblinker is zilver, terwijl de energie-ETF in onze selectie onderaan bungelt. ETF’s met blootstelling aan China profiteren van gunstige macro-economische cijfers in dat land.

Sinds 31 december is de olieprijs (WTI) met ongeveer 4% gezakt. Deze daling heeft de SPDR Energy Select Sector (fondscode: XLE) op een min van 1,7% sinds de start van het jaar gezet. De olieprijs liep eind vorig jaar op door het voornemen van OPEC-landen om de productie te beperken. De laatste paar weken is het idee ontstaan dat Irak zich hier niet aan gaat houden, wat de deur wagenwijd openzet voor andere landen om ook af te zien van de beperking. Dat zou een flinke domper voor de olieprijs kunnen betekenen. Maar de wereldeconomie kan ook aantrekken, waardoor extra productie geen probleem is omdat daar dan een hogere vraag tegenover staat. Ook hebben de meeste oliemaatschappijen gesneden in de kosten, waardoor ze winstgevender zijn dan voorheen. Er zijn dus ook redenen voor optimisme.

De grote stijger in de ETF portefeuille tot nu toe is de iShares Silver Trust (fondscode: SLV) die 5,2% hoger staat. Er is geen concrete aanleiding te vinden voor de stijging, maar het heeft er alle schijn van dat bepaalde beleggers angstig zijn en een bekende veilige haven zoeken. Het is ook mogelijk dat de val van edelmetalen in de laatste maanden van 2016 koopjesjagers heeft gelokt. De agrarische grondstoffen in de ETFS Agriculture ETF (ISIN code: GB00B15KYH63) staan op een rendement van 2,1% voor dit jaar.

Opkomende markten zijn het jaar ook goed begonnen: de WisdomTree Emerging Markets High Dividend ETF (fondscode: DEM) staat op +2,5%, vooral door een opleving in China, goed voor ruim 16% van de aandelen in deze ETF. Ook de iShares JPMorgan $ Emerging Markets Bond ETF (fondscode: IEMB) lift mee op de populariteit van opkomende markten, met +1,3%. Per saldo staat de portefeuille op een plusje van 0,5% voor het nog jonge jaar. De Amerikaanse dollar heeft (nog?) geen grote invloed gehad op het rendement. In totaal boekt het ETF-mandje een rendement van 33,1%, niet slecht voor een portefeuille die nog geen drie jaar oud is. We hebben geen wijzigingen aangebracht.

Lees meer over de ETF portefeuille


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Dit artikel kunt u alleen lezen met een (proef)abonnement. U leest Beleggers Belangen vanaf €1,50 per week. Wat krijgt u zoal:

  • Concreet en onafhankelijk beleggingsadvies
  • Direct toepasbare beleggingsinformatie
  • Succesvolle voorbeeldportefeuilles
  • En aandacht voor beleggen in onstuimige tijden