Updates

Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
image description
Opinie Ivan Snurer, 9 dec 2016 09:36

Barron’s Toppicks voor 2017

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden

De traditie wil dat de journalisten van Barron’s, het lijfblad van Amerikaanse beleggers, rond Sinterklaas hun favoriete aandelen voor het nieuwe kalenderjaar publiceren. Naar goed jaarlijks gebruik telt de lijst tien eenheden en die delen wij graag met u, want een van hen is Unilever.

De facto is het nog een jonge traditie, maar als u wilt weten hoe de toppicks het in de voorbije jaren gedaan hebben, werp dan een blik op onderstaande grafiek.

qis-2016-12-07-barrons

Na de start in mineur in 2011, een jaar waar de S&P500 nauwelijks van zijn plaats kwam, noteerden de favoriete aandelen voor 2012 en voor 2013 een mooie outperformance. Ook in 2014 presteerde de top-10 beter dan de richtinggevende Amerikaanse index, zij het marginaal, waarna er twee teleurstellende jaren volgden.

Toegegeven het jaar 2016 is nog niet voorbij, maar de kans is klein dat de toppicks in december hun achterstand op de S&P500 nog zullen inlopen. Dat neemt echter niet weg dat zij in de komende dagen in het kielzog van de Trump-rally hun winst verder kunnen opbouwen. Per 30 november 2016 komt het samengestelde jaarrendement uit op 19,3%. Dat is 102 basispunten, zeg maar 1%, minder dan het jaargemiddelde van de S&P500.

De teleurstellende prestatie van Barron’s toppicks dit jaar is met name AMC Networks en CVS Health aan te rekenen, toch zijn dat juist de aandelen waarvan men eind vorig jaar veel had verwacht. De redactie ging ervan uit dat 2016 een beter beursjaar zou worden dan 2015. Door de lage olieprijzen zouden consumenten meer geld overhouden om leuke dingen te doen, waardoor de bedrijfswinsten buiten de energiesector verder kunnen stijgen en de S&P500 op zijn beurt een jaarwinst van 10% zou gaan opleveren. Die voorspelling is spot-on, maar op aandelenniveau zat het niet echt mee.

qis-2016-12-07-toppicks

Volgens Barron’s worden beleggers na de presidentsverkiezingen meer dan ooit gekweld door de vraag of in de Verenigde Staten de economie zal aantrekken of niet. De gekozen president Donald Trump stelde in zijn verkiezingscampagne het belang van de Amerikaanse economie voorop. Sinds de verkiezingsuitslag bekend werd, hebben conjunctuurgevoelige aandelen het behoorlijk goed gedaan en betalen de defensieve aandelen de prijs van de stijgende rentes en de hogere inflatie(verwachtingen).

In plaats van mee te gaan met de waan van de dag, kiezen de journalisten van Barron’s voor 2017 voor achtergebleven aandelen met een redelijke waardering. De onderliggende gedachte is dat als de Amerikaanse economie daadwerkelijk een tandje bijsteekt, zij als cyclisch aandeel op z’n minst mee zullen profiteren van de stijgende beurskoersen op Wall Straat, om niet te zeggen dat ze een inhaalslag zouden moeten maken. An sich klinkt dat logisch, vooropgesteld dat de jongste koersontwikkeling geen afspiegeling is van het toekomstig beleggerssentiment.

Lees ook: Beter Beleggen: Het is de liquiditeitspremie


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.