Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
verkopen

Actueel advies

Advies Peter Schutte, 8 nov 2016 10:17

Solide kwartaal voor Vopak

0 0 Leestijd ongeveer

Vopak draait goed en de vooruitzichten zijn niet ongunstig. Nieuwe kansen dienen zich aan in de snel groeiende LNG-markt. Een deal met Exmar kan het aandeel wat hoger zetten, maar voor nu volstaan wij bij de huidige k/w van 16 met 'houden'.

Vopak heeft door een hogere bezetting van de opslagtanks een goed derde kwartaal achter de rug. De recordwinst van 2015 zal dit jaar worden overtroffen.

Vopak rapporteerde over het derde kwartaal een voor buitengewone posten geschoonde ebitda van €203,8 mln, tegen €193,7 mln een jaar terug. Het hogere resultaat wordt behaald op een 2% lagere omzet van €328,2 mln. Desinvesteringen drukken de omzet. Na negen maanden staat de omzetteller op iets meer dan €1 mrd (-3%) en het onderliggende ebitda op €624,7 mln (+4%). De nettowinst ligt 10% hoger op €254,6 mln (€2,00 per aandeel). Vopak verwacht het record-ebitda van €812 mln over 2015 uit de boeken te kunnen schrijven. Daarmee zullen positieve bedrijfsontwikkelingen de negatieve effecten op het ebitda van desinvesteringen (circa €35 mln) en valutaverliezen (circa €10 mln) ruimschoots goedmaken. De gunstige bedrijfsprestaties zijn tot dusver vooral terug te voeren op de gestegen bezettingsgraad (van 92 naar 94%). In het derde kwartaal is de bezettingsgraad gestabiliseerd op 93% en zien we dat in de grootste regio Nederland en in de Americas de tanks juist minder gevuld zijn dan een jaar terug. De regio Americas wist er het afgelopen kwartaal desondanks een hogere ebitda uit te persen, maar in Nederland staat het resultaat evenals in het vorige kwartaal onder druk. Positief is daarentegen weer het stevige resultaatherstel in Azië. Het ebitda ging hier 11% vooruit tot €74 mln. De LNG overnamegesprekken met het Belgische Exmar lopen nog steeds.

Lees ook: Jubilaris Vopak richt zich steeds meer op LNG


Wie mag dit artikel niet missen? U kunt als abonnee dit artikel cadeau geven aan uw vrienden of familie. Klik bovenaan het artikel op de link en het artikel wordt per e-mail doorgestuurd.


Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!