Updates

Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
image description
Advies Hildo Laman, 11 mei 2016 14:00

Value8 volgens het boekje

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden

De IFRS-regels over de behandeling van waardeveranderingen zijn er niet voor niets, en wij zien geen reden om aan te nemen dat er iets niet klopt bij Value8. Ons advies verandert dus ook niet: 'kopen'.

Analist Roel Gooskens beweert dat Value8 de zaken in de boekhouding bewust rooskleuriger inschat dan ze zijn. Wij zijn het hier niet mee eens.

Een artikel op het digitale platform Follow The Money heeft Value8 enige schade berokkend. De kwestie gaat over hoe boekhoudkundig moet worden omgesprongen met de verschillende bedrijven die in de portefeuille zitten. Zoals wij het lezen vindt Roel Gooskens dat een eventuele waardestijging die niet gerealiseerd is (door verkoop) ook niet in de jaarrekening opgenomen mag worden. Value8 doet dit wel. Dat mag ook volgens de IFRS-regels (International Financial Reporting Standards).

De hamvraag is hoe en wanneer je waardevermeerdering boekt als je – zoals Value8 naar eigen zeggen – van plan bent een bedrijf lang aan te houden. Waarde pas erkennen als er verkocht wordt heeft nadelen. Als dat bijvoorbeeld pas na twintig jaar gebeurt zijn de resultaten in de eerste negentien jaar nul of negatief, en in jaar twintig ineens fors positief. Aan de andere kant begrijpen wij ook dat boekhoudkundige waardevermeerdering niet dezelfde betrouwbaarheid heeft als een daadwerkelijke transactie.

Lees ook: Technische Analyse Value8

Uiteindelijk moeten beleggers er op vertrouwen dat Value8 de waarde correct en niet te optimistisch bepaalt. Of Value8 jaarlijks dividend moet uitkeren is een vraag voor de aandeelhouders: zijn ze bereid te wachten tot transacties dividend mogelijk maken, of willen ze een voorschot op toekomstige resultaten? Het zou in ieder geval goed zijn als Value8 zoveel mogelijk helderheid geeft over hoe het tot de waarderingen komt.

Bekijk de detailpagina van Value8

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!