Updates

Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Opinie Freek Tewes, 11 mei 2016 16:12

AEX-week van plussen en minnen

0 0 Leestijd ongeveer

De afgelopen week was er een van plussen en minnen. Woensdag moest de AEX 1,0% inleveren. De cijfers van Shell vielen beleggers tegen. De oliemajor zag zijn winst met 58% dalen. Shell (-2,8%) werd de grootste daler in de AEX. In de AMX stal vooral Flow Traders (-5,6%) in negatieve zin de show. Flow Traders maakte bekend dat de inkomsten in het eerste kwartaal op kwartaalbasis vrijwel onveranderd waren. De winst viel echter een kwart terug. De cijfers van Air France-KLM (-4,3%) vielen evenmin in goede aarde door de grote onzekerheid over de brandstofkosten en de druk op de tarieven. Een grote verliezer onder de small caps was Brunel (-4,2%). Zoals verwacht had de detacheerder ook in het eerste kwartaal te kampen met een winstval bij zijn energiedivisie. Value8 (-5,8%) werd de grootste verliezer, nadat het dinsdag al ruim 7% inleverde na een kritisch artikel van Roel Gooskens op de site ‘Follow The Money’, waarin vraagtekens worden geplaatst bij de boekhoudmethode van het concern.

Lees ook: Value8 volgens het boekje

Donderdag wist de AEX 0,5% te winnen. Veel handel was er niet, omdat het zowel Hemelvaartsdag als Bevrijdingsdag was. Veel cijfers evenmin. De hogere olieprijs maakte van Shell (+1,7%) de grootste stijger in de AEX. Aperam (+2,3%) was de grootste stijger onder de AMX-fondsen. Het bedrijf kwam woensdag nabeurs met kwartaalcijfers.

Vrijdag was de slotstand van de AEX nagenoeg gelijk aan de beginstand. Gezien de druk op de koersen was dat nog een meevaller. Het banencijfer uit de VS viel tegen. ArcelorMittal (-1,2%) moest na publicatie van de kwartaalcijfers een stapje terug doen. Op de omzet na waren de cijfers in lijn met de verwachtingen. Fagron (+3,7%) bereikte een akkoord met zijn financiers over aanpassing van twee kredietfaciliteiten. Value8 (-5,9%) moest voor de vierde dag op rij inleveren en was de grootste verliezer onder de small caps. Het fonds verloor bijna 20% van zijn waarde deze week.

Maandag was wederom een dag van consolidatie voor de AEX (+0,1%). ArcelorMittal (-12,1%) was veruit de grootste daler in de AEX. Hoewel het een koopadvies kreeg van Credit Suisse, woog het negatieve nieuws uit China zwaarder. Dit weekend bleek dat daar zowel de exporten als de importen waren gedaald in april. PostNL (-4,1%) was de grootste daler in de AMX. Het operationeel resultaat daalde in het eerste kwartaal van €68 mln naar €61 mln. PostNL wil dit in 2020 opschroeven tot €285-355 mln, maar dat kon beleggers niet overtuigen.

Dinsdag wist de AEX 1,1% te winnen. Meest opvallend was de groter dan verwachte daling van de Duitse industriële productie in maart met 1,3%. ArcelorMittal (+2,7%) was de grootste stijger onder de AEX-fondsen, waarmee het wat herstelde van de koersdreun van maandag. ING (+2,6%) kon plussen uit opluchting over de kwartaalcijfers.

Woensdag aan het eind van de ochtend stond de AEX 0,6% in de min. De kwartaalcijfers van ABN Amro drukten het fonds 2,7% in de min. Die van Altice waren goed voor een verlies van 3,4%.

Donderdag komt de fabrikant van funderingen voor offshorewindturbines en olie- en gasinstallaties Sif middels een flitsbeursgang naar de beurs. De beurswaarde zal €357 mln bedragen en een aandeel kost €14.

Lees ook: Spreads bedrijfsobligaties stijgen licht

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!