Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Coca-Cola

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASM International

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BE Semiconductors

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

KAS Bank

Advies
verkopen
image description
Advies Jaap Barendregt, 16 feb 2016 14:46

Vlakke jaarcijfers en vooruitzichten Acomo

0 0 Leestijd ongeveer

laatste advies

De jaarresulaten betekenden een pas op de plaats. Het sterke bedrijfsverleden en de k/w van 15,8 rechtvaardigen echter enig geduld, bij een nettowinst die naar verwachting vooralsnog slechts minimaal zal stijgen. We handhaven daarom ons houdadvies.

Hoewel het operationeel resultaat (ebitda) en de nettowinst over 2015 bijna hetzelfde waren als in 2014, is er toch veel gebeurd bij Acomo. Dat wordt zichtbaar bij een analyse van de samenstelling van de nettowinst. De omzetpercentages van de verschillende categorieën producten veranderden licht, maar het nettowinstaandeel van het onderdeel Specerijen en Noten steeg met 9 procentpunt, naar 60% (bij een omzetaandeel van 51%). Bij Eetbare Zaden, met 27% qua omzet de tweede activiteit, daalde het winstaandeel juist fors, van 34 naar 20%. Thee en Voedingsingrediënten zagen hun aandeel in de nettowinst wel licht stijgen, naar respectievelijk 14 en 6%.

Spreiding
De grotere afhankelijkheid van Acomo van Specerijen en Noten lijkt wellicht zorgwekkend, maar de categorie is divers. Het gaat om activiteiten van verschillende dochterondernemingen in verschillende producten, zoals specerijen, geraspte kokos, noten, gedroogde vruchten en rijstcrackers. Er is dus wel sprake van spreiding binnen de categorie.

Bij Eetbare Zaden had Acomo last van overvloedige oogsten van zonnebloemzaad. Daarnaast stonden de resultaten bij vogelzaadmixen onder druk. Daarbij kwam dat hun export vanuit de VS bemoeilijkt werd door de sterker wordende dollar.

De dollar verklaart €53 mln van de jaaromzetstijging van €63 mln, naar €682 mln, en was goed voor een positief nettowinsteffect van €2,6 mln bij een daling van die winst met €0,8 mln, tot €32,3 mln. Na negen maanden was er nog wel sprake van een lichte nettowinststijging. Acomo meldde tevens dat 2016 net zo van start is gegaan als 2015, maar het bedrijf gaf geen echte vooruitblik. Bij een k/w van 16 en de beperkte winstgroei, blijven wij bij ons houdadvies.

Jaarcijfers
in mln € 2015 2014 2013
Omzet 682 619 584
Nettowinst 32,3 33,1 27,4
Gewoon div. per aandeel (in €) 1,00 1,00 0,77

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Dit artikel kunt u alleen lezen met een (proef)abonnement. U leest Beleggers Belangen vanaf €1,50 per week. Wat krijgt u zoal:

  • Concreet en onafhankelijk beleggingsadvies
  • Direct toepasbare beleggingsinformatie
  • Succesvolle voorbeeldportefeuilles