Updates

Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

VolkerWessels

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Lufthansa

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
image description
Advies Jaap Barendregt, 16 feb 2016 14:46

Vlakke jaarcijfers en vooruitzichten Acomo

0 0 Leestijd ongeveer

laatste advies

De jaarresulaten betekenden een pas op de plaats. Het sterke bedrijfsverleden en de k/w van 15,8 rechtvaardigen echter enig geduld, bij een nettowinst die naar verwachting vooralsnog slechts minimaal zal stijgen. We handhaven daarom ons houdadvies.

Hoewel het operationeel resultaat (ebitda) en de nettowinst over 2015 bijna hetzelfde waren als in 2014, is er toch veel gebeurd bij Acomo. Dat wordt zichtbaar bij een analyse van de samenstelling van de nettowinst. De omzetpercentages van de verschillende categorieën producten veranderden licht, maar het nettowinstaandeel van het onderdeel Specerijen en Noten steeg met 9 procentpunt, naar 60% (bij een omzetaandeel van 51%). Bij Eetbare Zaden, met 27% qua omzet de tweede activiteit, daalde het winstaandeel juist fors, van 34 naar 20%. Thee en Voedingsingrediënten zagen hun aandeel in de nettowinst wel licht stijgen, naar respectievelijk 14 en 6%.

Spreiding
De grotere afhankelijkheid van Acomo van Specerijen en Noten lijkt wellicht zorgwekkend, maar de categorie is divers. Het gaat om activiteiten van verschillende dochterondernemingen in verschillende producten, zoals specerijen, geraspte kokos, noten, gedroogde vruchten en rijstcrackers. Er is dus wel sprake van spreiding binnen de categorie.

Bij Eetbare Zaden had Acomo last van overvloedige oogsten van zonnebloemzaad. Daarnaast stonden de resultaten bij vogelzaadmixen onder druk. Daarbij kwam dat hun export vanuit de VS bemoeilijkt werd door de sterker wordende dollar.

De dollar verklaart €53 mln van de jaaromzetstijging van €63 mln, naar €682 mln, en was goed voor een positief nettowinsteffect van €2,6 mln bij een daling van die winst met €0,8 mln, tot €32,3 mln. Na negen maanden was er nog wel sprake van een lichte nettowinststijging. Acomo meldde tevens dat 2016 net zo van start is gegaan als 2015, maar het bedrijf gaf geen echte vooruitblik. Bij een k/w van 16 en de beperkte winstgroei, blijven wij bij ons houdadvies.

Jaarcijfers
in mln €201520142013
Omzet682619584
Nettowinst32,333,127,4
Gewoon div. per aandeel (in €)1,001,000,77

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!