Updates

Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
image description
Advies Peter Schutte, 16 feb 2016 00:01

Tabaksindustrie vecht tegen krimp

0 0 Leestijd ongeveer

laatste advies

Teruglopende groei in de belangrijkste afzetlanden China, Rusland, VS, Indonesië en Japan zorgt ervoor dat de tabaksindustrie er hard aan moet blijven trekken. Na de sterke koersprestaties volstaan wij met houdadviezen voor PMI (k/w 20), Altria (k/w 22), BAT (k/w 17) en Japan Tobacco (k/w 19).

Vanwege de zeer negatieve gezondheidseffecten die roken met zich meebrengt, is beleggen in de tabaksindustrie voor velen ‘not done’. Wie de sector echter door een pure rendementsbril bekijkt, komt tot een ander oordeel. Ondanks de structurele marktkrimp en immer aanwezige dreiging van de toekenning van schadeclaims, blijkt een investering in de tabaksindustrie de laatste jaren zeer lucratief te zijn geweest. Ook in het huidige beursklimaat weet de sector zich goed staande te houden. Door grote ‘pricing power’ en kostenbesparingen weten de sectorgiganten jaar in jaar uit de resultaten te verhogen. Verdere consolidatie kan nog waarde toevoegen, al heeft de top-4 reeds 70% van de mondiale markt in handen, exclusief China. Niettemin rekenen wij op verdere consolidatie, om de risico’s terug te dringen en de kosten van nieuwe ontwikkelingen te spreiden. Het laatste gerucht is dat de nummer 3, British American Tobacco (BAT), interesse zou hebben in het Britse Imperial Tobacco, de nummer 6. Het bericht bezorgde Imperial een koersrecord. Overnames zijn een belangrijke factor in de goede koersprestaties.

Lees meer over Philip Morris International

Hoge totaalrendementen
De minst gunstige belegging onder de grote tabaksbedrijven is wereldmarktleider Philip Morris International (PMI, beurswaarde €136 mrd). Het aandeel is de laatste drie jaar per saldo nauwelijks van zijn plaats gekomen. Dit komt in grote mate door de sterke dollar, die een flink deel van de winst afroomde. Echter, dit heeft de fabrikant van onder meer topmerk Marlboro er niet van weerhouden hoge winstuitkeringen te blijven doen: de aandeelhouder heeft dividendrendementen van 4% of meer kunnen bijschrijven. De nummer 2, Altria (beurswaarde €117 mrd), het voormalige moederconcern van PMI, heeft de koers de afgelopen drie jaar met 73% zien oplopen. Daarbij werden eveneens stevige winstuitkeringen gedaan. BAT (beurswaarde €98 mrd), bekend van merken als Lucky Strike, Pall Mall en Dunhill, noteert momenteel circa 4% hoger dan drie jaar geleden, maar ook aandeelhouders BAT hebben jaarlijks een direct rendement van ruim 4% opgestreken. De koers van de nummer 4, Japan Tobacco (beurswaarde €76 mrd), is in de afgelopen drie jaar maar liefst 70% gestegen. Opvallend is ook de sterke koersstijging dit jaar. Japan Tobacco ontstond in 1999, toen het de internationale tak van R.J. Reynolds kocht. In 2007 nam het bedrijf Gallaher over, waarmee het in omvang verdubbelde. Japan Tobacco keerde tot op heden de helft van de winst uit, maar de pay-out gaat omhoog. Het dividendrendement bedraagt circa 2,8%. Imperial Tobacco (beurswaarde €47 mrd), bekend van merken als Davidoff, Drum en Van Nelle, is de afgelopen drie jaar bijna de helft meer waard geworden. Het dividendrendement is hier met 2,7% ook wat gematigder, maar daar zal niemand over klagen. Het laatste koerszetje kwam door het reeds genoemde overnamegerucht.

Altria verwacht de hoge pay out van circa 80% te kunnen handhaven

Bedreigingen te over voor tabaksindustrie
Ondanks de hoge rendementen voor aandeelhouders, heeft de tabakssector het toch behoorlijk benauwd vanwege een structurele daling in de mondiale sigarettenverkoop. Met name China lijkt een groeimarkt, maar het land is slechts mondjesmaat opengesteld voor buitenlandse spelers. Vooral strengere regels op het terrein van gezondheid spelen de industrie in het Westen parten. Intussen rukt de elektronische sigaret op. De grote fabrikanten, BAT voorop, investeren hier volop in. ‘E-smoking’ blijkt echter niet geheel onschadelijk voor de gezondheid. Een andere innovatie is de nicotinevrije sigaret die is ontwikkeld door het Amerikaanse biotechbedrijf 22nd Century Group. Het product staat nog in de kinderschoenen, maar kan op termijn een nieuwe bedreiging voor de tabaksindustrie vormen.

 

Cijfers en dividenden solide
Altria, dat sinds de afsplitsing van PMI in maart 2008 nog uitsluitend de Amerikaanse markt bedient, kan terugkijken op een uitstekend 2015. Bij een omzettoename van 3,9%, tot $22,8 mrd, wist het bedrijf de winst per aandeel met een fraaie 8,9% op te voeren tot $2,80. De omzet werd vooral gestuwd door prijsverhogingen; volumes lagen 0,5% hoger. Altria wist daarmee marktaandeel te winnen, want het bedrijf schat dat de totale sigarettenverkopen in de Verenigde Staten het afgelopen jaar met 0,5% zijn gedaald. Marlboro won 0,2% marktaandeel, tot 44,0%, terwijl andere Altria-merken wat terrein verloren. Inclusief het dividendrendement van 3,9% heeft een belegging in Altria aandeelhouders over 2015 een rendement van 23,1% opgeleverd, ruim beter dan de S&P500 en de S&P500 Food, Beverage and Tobacco Index. Het was het derde jaar op rij dat Altria een totaalrendement van ruim 20% genereerde. Altria verwacht de hoge pay out van circa 80% te kunnen handhaven. Voor dit jaar verwacht het concern een winst per aandeel van $3,00-3,05, waarmee het dividend op $2,44 zou kunnen uitkomen. Op de huidige koers van $60 geeft dat een dividend­rendement van 4,1%. Naast deze aanlokkelijke uitkering loopt er dit jaar ook nog een aandeleninkoopprogramma van $1 mrd. Altria kan dit goed betalen, want haar omvangrijke belang van 27% in biergigant SABMiller levert door het samengaan met AB Inbev $2,5 mrd cash op, en een aandelenbelang van 10,5% in de nieuwe combinatie.

Lees ook: Technische analyse Philip Morris International

Philip Morris heeft het afgelopen jaar de sigarettenverkoop met 1% zien teruglopen, vooral ook in Azië. De omzet daalde met 10% tot $26,8 mrd. Gecorrigeerd voor het sterke dollareffect steeg de omzet met 5,8%. De winst per aandeel daalde met 7,1% tot $4,42. Voor dit jaar wordt een winst per aandeel verwacht van $4,25-4,35. Gecorrigeerd voor valutaverliezen zou dat neerkomen op een groei van 10-12%. Mede daarom gaat het dividend met 2% omhoog tot een jaaruitkering van $4,08, goed voor een direct rendement van 4,6%. Japan Tobacco zag bij een 1% lagere omzet de operationele winst met 23,4% dalen tot $3,26 mrd. Gecorrigeerd voor negatieve valuta-effecten steeg het operationeel resultaat juist met 10,8% tot $4,7 mrd. Voor dit jaar rekent het concern op een vlak resultaat, hetgeen de markt wat tegenviel.

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!