Updates

Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
image description
Advies Hildo Laman, 16 feb 2016 10:49

Rio Tinto schrijft dit jaar wel zwarte cijfers

0 0 Leestijd ongeveer

laatste advies

De jaarcijfers van Rio Tinto zijn geen vrolijke kost. De lage grondstofprijzen vertalen zich in omzetkrimp en een verlies. Het dividend zal in 2016 waarschijnlijk ook lager liggen. Toch blijft Rio ons favoriete aandeel onder de grote mijnbouwbedrijven. Het advies blijft 'kopen'.

De omzet van Rio Tinto van vorig jaar was de laagste in acht jaar tijd. De grote mijnbouwer verkocht voor $34,8 mrd aan grondstoffen, maar liefst 26,9% minder dan het jaar ervoor. Dankzij de forse omzetdaling werd er een verlies geboekt van $1,7 mrd. Het slechte resultaat is te wijten aan de lage prijzen op de grondstoffenmarkten; volgens Rio Tinto bedroeg het negatieve effect hiervan op het operationeel resultaat maar liefst $7,7 mrd ten opzichte van 2014. Als we bedenken dat de nettowinst in dat jaar $6,5 mrd was, is het verlies daarmee grotendeels verklaard.

Ondanks het verlies keert Rio Tinto in totaal $2,15 per aandeel aan dividend uit over 2015. Naar alle waarschijnlijkheid zal het dividend over 2016 echter een stuk lager zijn. Rio Tinto heeft aangegeven dat het dividend ten minste $1,10 zal zijn. Mocht deze ondergrens ook daadwerkelijk het dividend worden, dan komt dat neer op een rendement van ruim 4%. Dat is nog altijd aantrekkelijk.

Als Rio Tinto werk blijft maken van schuldreductie, kunnen de rentelasten ook afnemen

Naar onze mening is de verlaging noodzakelijk. De resultaten zijn drastisch verslechterd, en het lijkt er niet op dat de grondstoffenmarkten snel zullen verbeteren. Kostenmaatregelen en investeringsbeperkingen zullen voor verbetering kunnen zorgen, maar dat is niet genoeg om de dividendbetalingen even hoog te houden als in voorgaande jaren.

Grondstoffenmarkt blijft matig
We gaan ervan uit dat de grondstoffenmarkt dit jaar niet substantieel zal verbeteren. Wel denken we dat de meest spectaculaire dalingen inmiddels achter de rug zijn. Toch behoort een daling van 10 of 20% voor bepaalde grondstoffen nog altijd nadrukkelijk tot de mogelijkheden. Door het slechte marktklimaat neemt de toename van het aanbod al af, en zullen er zeer waarschijnlijk mijnen gesloten worden. Mijnbouwbedrijven zijn hier doorgaans zeer terughoudend mee, vanwege de kosten die erbij komen kijken. Blijven produceren is vaak op korte termijn de beste keuze. Door geleidelijke afname van de groei, of zelfs krimp van het aanbod, kunnen de grondstoffenmarkten in rustiger vaarwater komen, maar dit proces kost jaren. Het is niet duidelijk of de bodem dit jaar bereikt wordt, volgend jaar of zelfs nog later. In ieder geval zien we geen reden voor een forse opleving dit jaar en volgend jaar.

Net als vrijwel elk andere bedrijf in de sector, snijdt Rio Tinto in de kosten: voor dit jaar gaat het bedrijf uit van $1 mrd aan kostenbesparingen. Voor volgend jaar moet naar verwachting eenzelfde bedrag worden bespaard, zodat er in 2017 $2 mrd minder kosten gemaakt zouden moeten worden.

Lees meer over Rio Tinto

Als Rio Tinto werk blijft maken van schuldreductie, kunnen de rentelasten ook afnemen. Ook de investeringen komen op een lager niveau te staan, en daardoor kan er dit jaar weer winst gemaakt worden. We gaan uit van een winst per aandeel in 2016 van $0,95, waarmee we een stuk lager zitten dan de meeste analisten . Op basis van onze schatting is de k/w ongeveer 26, en daarmee is Rio Tinto zeker geen koopje. Maar beleggers zullen ook kijken naar de ontwikkeling van de resultaten. Bij een stijgende lijn is de huidige waardering niet erg hoog.

Voor beleggers met een lange adem kan het aandeel op de huidige koers aantrekkelijk zijn. Ook een bijna gehalveerd dividend resulteert nog in een rendement dat aanmerkelijk hoger ligt dan de rente op veel obligaties. Het koersrisico blijft natuurlijk wel bestaan: het zou ons verbazen als de grondstoffen nu ineens een toonbeeld van stabiliteit zouden worden. Beleggers die niet goed met deze schommelingen kunnen omgaan of het risico niet acceptabel vinden, kunnen het aandeel beter links laten liggen. Voor anderen kan Rio Tinto voor de lange termijn interessant zijn.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!