Updates

Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
image description
Advies Hildo Laman, 9 feb 2016 16:13

Kleine omzetgroei TomTom

0 0 Leestijd ongeveer

laatste advies

TomTom heeft aardige resultaten behaald, en een licht positieve verwachting voor dit jaar uitgesproken. De cijfers passen echter niet bij de mede dankzij overnamespeculatie hoog opgelopen koers. Wij blijven bij 'houden'.

Het Nederlandse navigatiebedrijf TomTom maakte afgelopen dinsdag bekend dat de omzet in 2015 met 6,2% is toegenomen, naar €1,0 mrd. Omdat de kosten meer stegen dan de omzet, daalde de winst echter 19,5% naar €18,3 mln, wat neerkomt op een wpa van €0,08. Voor het komende jaar rekent TomTom op een omzetstijging van ruim 4% en een aangepaste winst die ongeveer 10% hoger moet gaan uitvallen. De reactie op de beurs was negatief: het aandeel verloor dinsdagochtend bijna 10%. Het was eerder al flink gezakt na een forse stijging in 2015 naar meer dan €12. Inmiddels staat de koers net iets onder de €8.

We denken dat de koersstijging grotendeels is veroorzaakt door overnamespeculatie. De overname van navigatiebedrijf HERE van Nokia zorgde voor veel fantasie rond TomTom. We hebben echter al vaker gezegd dat TomTom kopen puur vanwege een mogelijke overname geen goed idee is. Dat geldt ook nu.

De resultaten verbeteren al een paar jaar, maar snel gaat het niet. Bijna 40% van de omzet komt nu uit andere bronnen dan verkoop aan consumenten. Een broodnodige ontwikkeling, gezien de veranderingen op de navigatiemarkt. De winstgevendheid is wel aan de lage kant, en we zien geen aanwijzingen dat die op korte termijn substantieel zal verbeteren. Het aandeel zal naar onze mening dus nog een tijd een speelbal blijven van overnamespeculatie. Beleggers zien het nu niet zitten, maar dat kan zo weer omslaan.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!