Updates

Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
image description
Advies Jaap Barendregt, 27 jan 2016 16:07

Groeivertraging bij GrandVision

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden

De k/w van 28 is hoog. Daar stond een relatief grote groei tegenover, maar die lijkt het laatste halfjaar te vertragen. We gaan daarom niet verder dan handhaving van ons houdadvies.

Uit de omzetcijfers van GrandVision blijkt dat er in 2015 een einde is gekomen aan de hoge autonome groei (zonder eenmalige posten, wisselkoersen en acquisitie-effecten). De hoge omzetgroei in het vierde kwartaal van 2014 (6,1%) en het eerste (5,5%) en tweede (4,8%) kwartaal van 2015, kreeg in het vierde kwartaal van 2015 geen navolging: 2,2%. Ook in het derde kwartaal was er al een afnemende groei, maar die was zeer gering. De winstcijfers komen op 16 maart.

De groei daalde in alle regio’s, maar vooral in de devisie Ander Europa (Zuid- en Noord-Europa samen). De groei nam er in het kwartaal af van +5,2 naar -0,7%. Ander Europa maakt ongeveer 27% van de omzet uit. De omzetstijging in de Amerika’s en Azië daalde van +10,4 naar +5,6%. Het omzetaandeel van deze regio is 11%. In G4 (Vooral West- en Midden-Europa en het Midden Oosten) daalde de groei van 5,9 naar 3,0% Dat sorteert wel het grootste effect, omdat deze regio circa 62% van de omzet oplevert. De autonome groei kwam dankzij de eerste jaarhelft over heel 2015 nog uit op 4,1%, tegen 4,3% in 2014.

De groeivertraging van het laatste halfjaar maant tot voorzichtigheid bij ons advies. Daar staat tegenover dat GrandVision door de demografische factoren (bevolkingsgroei en toename van het aantal ouderen) in een aantrekkelijke markt opereert. We blijven daarom bij ons houdadvies.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Beleggers Belangen geeft u waardevolle informatie, waarmee u uw rendement kunt verhogen. Ontdek het nu vanaf €10,95 per maand.
 Bekijk onze abonnementen hier!