Updates

Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CMcom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden

Updates

Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CMcom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Opinie Peter Schutte, 18 aug 2015 11:08

Beurszwakte houdt nog wel even aan

0 0 Leestijd ongeveer

De AEX heeft in korte tijd 25 punten ingeleverd, een terugval van 5%. Triggers voor een snel herstel zijn helaas niet aanwezig.

De halfjaarcijfers van de Nederlandse beursfondsen geven tot op heden een wat gemengd beeld. Alleen bedrijven met een ijzersterke marktpositie weten in positieve zin te verrassen. Het zijn vooral de opkomende markten die zorgen baren.
 
China, Latijns-Amerika en Rusland zorgen voor de nodige kopzorgen. Niet alleen voor de operaties van Nederlandse bedrijven in die landen, maar ook wat de impact van de groeivertraging in deze regio’s op de Westerse economie en de bedrijfswinsten verder nog gaat hebben. 
 
China
Trigger voor een grootscheepse verkoopgolf vormde de devaluatie van de Chinese yuan. Nu valt dit allemaal best te nuanceren met het oog op de door China nagestreefde opname van de yuan in het IMF trekkingsmandje, maar feit blijft dat China kampt met een groeivertraging en dat het land ongekend hoge binnenlandse schulden kent.
 
China is bezig minder afhankelijk te worden van de export en wil meer op de binnenlandse consumptie gaan leunen. Daartoe moet hard gewerkt worden aan de opzet van een gedegen sociaal vangnet zodat mensen minder geld opzij hoeven te zetten voor tegenslagen. China is na de Verenigde Staten de tweede economie van de wereld en heeft zo zijn impact. De recente groeicijfers van de verschillende Europese landen vielen in ieder geval tegen, wat ook zeker aan China kan worden toegeschreven.
 
Fed
En dan hebben we de onzekerheid rondom de renteverhoging die de Fed dit jaar wil doorvoeren. De Amerikaanse economie is al langere tijd duidelijk aan de betere hand al gaat het herstel niet geheel vlekkeloos. De laatste banencijfers vielen toch wat tegen. Toch lijkt die renteverhoging er te komen, temeer omdat de lonen wat opwaartse druk kennen.
 
Het is de vraag wat de renteverhoging voor effect heeft op de valutamarkten. De dollar zal mogelijk nog wat sterker worden en in het ergste geval zien we weer een kapitaaluitstroom uit de opkomende landen op gang komen. Dat zou toch zeer ongelegen komen, met het oog op de verzwakking die daar nu al gaande is. 
 
Griekenland
Nu het derde steunpakket voor de Grieken er door is lijkt dit probleem voor beleggers even naar de achtergrond te zijn verdwenen. Helemaal gerust lijkt de markt er echter nog niet op gezien de toch felle tegenstand van president Tsipras en een groot deel van de bevolking voor het pakket aan hervormingen die doorgevoerd moeten worden. 
 
Koerstriggers
Het is dus even de vraag waar de nieuwe beursrally vandaan moet komen. Een sterk herstel van de Europese en Amerikaanse economie lijkt er voorlopig niet in te zitten. Het is natuurlijk al een teken aan de wand dat Europa met zulke magere groeicijfers op de proppen komt terwijl het zoveel profijt heeft van de zwakke euro. Op individueel fondsniveau zijn wel positieve bewegingen te verwachten.
 
We hebben dit bijvoorbeeld gezien bij de cijfers van Aalberts. Deze fondsen zijn echter dun gezaaid en het is lastig in te schatten welk bedrijf met meevallende cijfers naar buiten komt. Wat rest is voor beleggers een lange adem en hopen op wat nieuws op het gebied van overnames. Deze beurs komt u het beste door met een select gezelschap fondsen, bedrijven die beschikken over een sterke marktpositie en een solide kasstroom en balans.