Updates

Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
image description
Opinie Peter Schutte, 28 jul 2015 12:09

Beleggers verliezen dividend uit oog

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden

De Chinese aandelenstorm laat zijn sporen na op de Westerse beurzen. Koersdalingen op individueel aandelenniveau zijn soms buiten proporties waardoor dividendrendementen wel heel aanlokkelijk worden.

Het beurssentiment beweegt alle kanten op. De euforie na de Griekse deal is al weer vergeten en de aandacht van beleggers gaat nu uit naar de kwartaalcijfers van bedrijven en de paniekverkopen op de Chinese beurzen. Weet u het nog, door de extreem lage marktrente ontstond een zoektocht naar rendement. Vooral dividendaandelen waren gewild. De koersen van deze fondsen, maar eigenlijk van de gehele beurs, gingen omhoog.

Nu er weer onrust is en de kwartaalcijfers wat tegenvallen is het sentiment volledig omgeslagen. Het woord dividend lijkt niet meer in de gedachte van beleggers en dat is niet slim.

Kansen bij Besi

Neem nu chipmachinefabrikant Besi. Het aandeel verloor na de wat tegenvallende outlook een kwart van zijn waarde. Beleggers hebben geen oog voor het feit dat de onderneming de kasstroom steeds beter onder controle heeft. De operationele kasstroom verdrievoudigde ruim in het tweede kwartaal vergeleken met een jaar terug.

Ondanks het feit dat het bedrijf in mei €56,9 mln aan dividend uitkeerde, tegen €12,4 mln het jaar ervoor, steeg de nettokaspositie van €62,5 mln naar €91,4 mln, gelijk aan €2,40 per aandeel. Goede kans dat het dividend van €1,50 bij een licht lagere winst gehandhaafd blijft of misschien iets lager uitkomt; Besi keert 80% van de nettowinst uit, wat op een koers van €20,60 een dividendrendement geeft van circa 6,5%. Waar is de zoektocht naar rendement gebleven? Wie nu koopt heeft geen koersstijging nodig en kan leven van de winstuitkering.

Kansen bij Binck

En dan online broker BinckBank. De gerapporteerde onderliggende winst per aandeel van €0,20 lag in lijn met de gemiddelde marktverwachting, maar menig analist had toch op meer gerekend. De operationele inkomsten vielen tegen, al bood een betere kostendiscipline daar tegenwicht aan.

Al met al toch niet zo’n goed geluid, maar een positief signaal is weer wel dat Binck het interimdividend met liefst 40% opkrikt van een dubbeltje naar 14 cent. De ex-datum is woensdag 29 juli. Daarbij nam het ‘overtollig’ kapitaal (boven de €200 mln) toe van €33,1 mln eind eerste kwartaal naar €39,9 mln, oftewel 56 cent per aandeel. Binck liet niet los of en wanneer het dit bedrag terug gaat sluizen naar de aandeelhouder, maar dat lijkt er toch een keer van te komen. Bij de jaarcijfers vorig jaar schokte Binck de aandeelhouders nog door de beloofde uitkering van het kapitaalsurplus van destijds €25,9 mln oftewel €0,37 per aandeel, binnenboord te houden. Mogelijk dat we op een beleggersdag in september er meer over te horen krijgen.

Binck keerde vorig jaar een totaaldividend uit van €0,41, gelijk aan de helft van de onderliggende winst. Na zes maanden staat de winsteller op €0,43 per aandeel, waardoor een vergelijkbaar dividend mogelijk is. Het reguliere dividend is goed voor een direct rendement van 4,7%. Wordt het surplus uitgekeerd dan neemt het rendement toe tot 11,2%. Te mooi om waar te zijn zo lijkt dat, maar aanwending van het kapitaalsurplus voor inkoop eigen aandelen kan het toekomstig dividend ook opkrikken (Foto: Alf Melin).

Afgezien van het fraaie dividend bij Binck, wordt het aandeel circa 40% lager gewaardeerd dan vergelijkbare bedrijven. Dat legt toch een bodem in de koers zou je zeggen. Beleggers blijven evenwel sceptisch over het winstmodel van Binck en verlangen blijkbaar buitensporig hoge rendementen. Beleggers met enige durf kopen het aandeel en pakken wellicht een mooie overnamepremie mee van een partij die de zoektocht naar rendement nog niet gestaakt is.

Kansen bij Apple, Microsoft etc.

Bij de grote jongens is het verhaal niet anders. Techgiganten als Apple en Microsoft bulken van het geld en zullen goede dividenden gaan betalen en aandelen inkopen. Ook de koersen van deze aandelen staan onder druk.
Auteur heeft een positie in Besi en Binck

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.