image description
Opinie Redactie Beleggers Belangen, 11 jun 2015 11:16

India verdeelt analisten

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Oracle

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Exxon Mobil

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen

Schroders en BNY Mellon hebben een uiteenlopende lezing van de ontwikkelingen in India.

Het is een jaar vol uitdagingen voor de BRIC-landen, stelt Craig Botham, econoom opkomende markten bij Schroders.

Met name in India (Foto: John Haslam) ziet Botham een omslag in het sentiment op de loer liggen. Het land dreigt het momentum kwijt te raken. Premier Modi is al een jaar aan de macht, maar spectaculaire hervormingen blijven tot nu toe uit. Het land en de economie boeken weliswaar vooruitgang, maar er wordt niet genoeg gedaan om de landhervormingen en de arbeidsmarkt op de schop te nemen.

BNY Mellon

BNY Mellon leest de ontwikkelingen in India anders. Deze vermogensbeheerder stelt dat de kansen voor langetermijnbeleggers nog altijd gunstig zijn en dat een volgende stap in het hervormingsproces voor een belangrijke impuls kan zorgen. 

Vier argumenten voor de positieve outlook voor India:

1. De hervormingsagenda ligt nog altijd op schema. Patankar en Adams letten met name op drie belangrijke ijkpunten: de belastingen op goederen en diensten; de landhervormingen en kapitalisering van de bankensector.

2. De kapitaalbestedingen (en dus de winstontwikkeling) staan voor een robuust herstel.

3. Geld stroomt richting stabielere stakeholders. De waarderingen worden aantrekkelijker voor langetermijnbeleggers. Geld stroomt nu van ETF’s en global macro-beleggers richting overtuigde emerging markets managers.

4. Een nieuwe piek in olieprijzen lijkt onwaarschijnlijk. Olie maakt een derde van de totale import van India uit, een olieprijs boven de 85 dollar per vat jaagt de inflatie op.

Overige BRIC-landen

Schroders heeft ook over de overige opkomende economieën zijn twijfels.

  • De macrocijfers uit China blijven tegenvallen, de overheid probeert het tij te keren met allerhande stimuleringsmaatregelen. Schroders verwacht er nog veel meer dit jaar, maar ziet geen reden om de verwachtingen naar boven bij te stellen.
  • Intussen zuchten de Braziliaanse politiek en economie onder het Petrobras-schandaal. De werkloosheid loopt al vier maanden op rij gestaag op. In combinatie met de hoge rente en lage loonontwikkeling verbaast het Botham niet dat het consumentenvertrouwen erg zwak is. Consumptie bepaalt in Brazilië voor 60% het BBP. De inflatieverwachting heeft Schroders verhoogd tot net onder de 8%.
  • Rusland zag zijn economie met 1,9% krimpen in het eerste kwartaal, dat is minder erg dan verwacht. Russische beleidsmakers slaan prompt een optimistischer toon aan. Voor de rest van het jaar is het moeilijk om een verbetering in de consumentenbestedingen of investeringen te verwachten. Analist Craig Botham wijst vooral op de zwakke loonontwikkeling en de lage olieprijs als pijnpunten in de Russische economie. De ergste zwakte van de roebel lijkt weliswaar achter de rug, maar de gevolgen van de monetaire en fiscale verkrapping zijn nog nauwelijks merkbaar. Er liggen nog meer renteverlagingen in het verschiet, denkt de analist van Schroders, gezien de economische zwakte en de inflatiepiek die voorspeld wordt.


Zie ook: Meer en meer normale markten (4 juni)