Updates

Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Opinie Redactie Beleggers Belangen, 24 mrt 2015 10:55

Vliegwiel economie komt op gang

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen

De Nederlandse economie raakt steeds meer op toeren.

De Nederlandse economische groei van 0,5% in het vierde kwartaal betekent een alleszins redelijke groei van 2% op jaarbasis. Belangrijker is echter dat de economie op steeds meer cilinders draait, aldus SNS.

De consumptiegroei van 0,4% was nog wel mager, maar de investeringen stegen met 2,7% fors. Vooral de woninginvesteringen hadden een groot aandeel, met een toename van 12%. Ook de netto export leverde een significante bijdrage aan de economische opbloei. De export steeg met 0,5%, terwijl de import nauwelijks omhoog ging.

SNS schrijft dat de consument het langzaam weer ziet zitten. In de afgelopen 25 kwartalen waren er maar negen met een toename van de bestedingen, een sinds de oorlogsjaren ongekend slechte score. In de afgelopen tien jaar ging het op dit punt niet veel beter dan in Spanje. De daling van de huizenprijzen, twijfel over de hypotheekaftrek en de verslechterde arbeidsmarkt hadden bij ons een grotere invloed op de gemoedstoestand van de consument dan in omliggende landen. In dit consumentensentiment treedt nu een verandering op. Het aantal mensen met werk neemt toe en de vraag naar arbeid doet zich ook op een breed front voor. Banengroei bevordert het consumenteninkomen op macroniveau en een betere arbeidsmarkt maakt consumenten minder terughoudend in hun uitgaven. Zie ook de huizenmarkt, waar de verkopen weer toenemen. Hogere huizenprijzen hebben een sterk effect op het consumentengedrag.

Positief ontwikkelt zich met name de woningbouw. De verkoop van nieuwe woningen zit in de lift, de bouwopdrachten nemen toe en aannemers zijn optimistischer. Bouwproductie heeft een grote uitstraling naar de rest van de economie (Foto: Reed Business Media). Dit vliegwiel komt dus ook op gang. Verder voorspelt SNS een toename van de investeringen omdat het producentenvertrouwen opveert en de export groeit. De bank wijst ook op de zwakke euro en de lage olieprijs.