Updates

Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AND

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden
Opinie Ivan Snurer, 28 jan 2015 10:04

De hotstocks van Nederland

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AND

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden

Aandelen van Imtech gaan als warme broodjes over de toonbank, om de 33 dagen wisselen zij van eigenaar. In de regel houden beleggers hun stukken drie jaar bij. Sligro is het aandeel van de langetermijnbelegger.

De gemiddelde aanhoudperiode is voor elk aandeel verschillend. Beleggers die hoofdaandelen kopen, doen gemiddeld na anderhalf jaar hun stukken van de hand. Bij de Midkap is dat na pak ‘m beet 2,5 jaar en bij de smallcaps net geen vijf jaar.

Beursgenoteerde bedrijven hebben baat bij een stabiel aandeelhouderschap, dat helpt hen bij het realiseren van hun langetermijndoelstellingen. Anderzijds hebben zij nood aan beleggers met losse handen. Bij een te dunne handel blijven de grote beleggers weg en belanden de aandelen in de vergeethoek.

Onder de 75 aandelen van de AEX All-Tradable, de verzamelindex voor de bedrijven uit de AEX, de AMX en de AScX, wisselen Imtech, Fugro, Air France-KLM, BAM, SBM Offshore, Aperam, Post.NL, USG People, ArcelorMittal, Gemalto, Wereldhave, TomTom, ING, Ordina, DSM, Delta Lloyd, Nutreco, Heijmans en Philips binnen de twaalf maanden van eigenaar. In het specifieke geval van Imtech wordt om precies te zijn om de 33 handelsdagen de volledige vrij verhandelbare beurswaarde omgezet. De bedrijfsspecifieke problemen van de technische dienstverlener zijn daar niet vreemd aan. Niettemin kun je stellen dat dit soort aandelen de speelbal zijn van speculanten, mits we er van uit gaan dat dit beleggers zijn die snel in- en uitstappen.

Aan het andere uiteinde zijn er de aandelen van Stern, Sligro, Fagron (tot voor kort Arseus), en Nedap. Die zijn letterlijk in handen van langetermijnbeleggers. Gemiddeld genomen worden zij met een aanhoudperiode van 148 maanden om de twaalf jaar doorverkocht, waardoor je kunt stellen dat de koersontwikkeling van deze aandelen buiten het bereik van kortetermijnspeculanten ligt.

En Koninklijke Olie dan? Ondanks het welklinkende Engelstalig adagium Never sell Shell blijkt dat beleggers gemiddeld genomen hun aandelen slechts 49 maanden aanhouden. Met een gemiddelde aanhoudperiode van 31 c.q. 28 maanden spelen de aandeelhouders van Heineken en Unilever echter nog korter op de bal. Maar hoe zit dat met DSM dat zijn trouwe aandeelhouders beloont met een loyaliteitsdividend? Welnu, door de bank genomen wisselen de aandelen na 10 maanden van eigenaar.  @ Ivan Snurer