Updates

Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Opinie Peter Schutte, 27 jan 2015 10:51

Inhaalslag small- en midcaps

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen

Het zal veel beleggers de nodige frustraties hebben gegeven, het feit dat de kleinere fondsen flink zijn achtergebleven bij de opwaartse beweging van de AEX. Daar komt nu rap verandering in.

Op 16 oktober tikte de AEX een dieptepunt aan van 366 punten, een correctie ingegeven door geopolitieke onrust en economische zwakte in Europa. Sindsdien is het hard omhoog gegaan en noteert de AEX bijna 100 punten hoger. We spreken dan over een stijging van 25%!

Dit koersgeweld heeft veel van doen met de alsmaar dalende marktrente en het feit dat veel bedrijven goed gepositioneerd zijn om superieure dividenden te blijven uitkeren. Vooral de sterke positie van het Nederlandse beursgenoteerde bedrijfsleven in de Verenigde Staten houdt de bedrijfswinsten op een gezond niveau, terwijl ook het effect van steeds goedkoper krediet niet mag worden onderschat.

Achterblijvers

Allemaal mooi, maar het is jammer dat die koersrally aan veel solide small- en midcap-aandelen grotendeels voorbij ging. Beleggers waren blijkbaar toch niet zo zeker van hun zaak en zochten hun heil in de meest liquide aandelen. Het mag daarbij niet verbazen als daarvoor small-en midcaps zelfs van de hand zijn gedaan. Vooral de grote institutionele beleggers zouden posities in de kleinere beursfondsen aan het afbouwen zijn geweest om ‘risico’s’ te beperken.

Opvallend was bijvoorbeeld de melding van het Delta Lloyd Deelnemingenfonds eind november 2014 dat het zijn positie in TKH had gehalveerd naar 4,63%, terwijl dit aandeel toch ver is achtergebleven bij de winstverwachtingen voor de komende jaren. Of ING Investment Management dat, eveneens in november 2014, zijn belang in USG terugbracht van 3,02% naar 2,78%. In dat soort gedrag lijkt sinds kort gelukkig verandering gekomen.

Inhaalslag

Deze week zien we een aandeel als Kendrion ruim 6% in koers stijgen, TKH wint bijna 4%, Ten Cate 4%, USG People 6% en Nedap (Foto: Federico Bulles) 4%. Terecht, want dit  zijn sterke nichespelers die een goed dividend uitkeren en stuk voor stuk eigen groeikansen hebben.

Bij de marktrente van ruim onder de 1% voor tienjaars staatspapier, steken dividendrendementen van 3% plus bijzonder aantrekkelijk af. En daar mag best een stukje illiquiditeit tegenover staan. Voor dergelijke aandelen zien we dan ook vaak grote verschillen tussen de actuele koers en de koersdoelen die analisten  hanteren. Dat biedt grote kansen.

Direct rendement

Juist het feit dat aandelen uit deze categorie zijn blijven hangen maakt ze na de koersrally extra interessant om op te pikken. En zoals gezegd gaat het hier om sterke bedrijven die heel goed het dividend kunnen stabiliseren of zelfs kunnen laten stijgen. Beleggers lopen ook veel minder risico dan zij denken, want ook bij een koersdaling blijven de directe winstuitkeringen binnenkomen met een rendement op de oorspronkelijke investering die het drievoudige is van het rendement op staatspapier.

Dat zou juist voor institutionele partijen met een langetermijnhorizon interessant moeten zijn. Goede kans dat zij deze aandelen dan ook weer in toenemende mate zullen herontdekken en dat beleggers alsnog het meeste plezier van de kleinere beursfondsen kunnen hebben.  Overnames liggen ook op de loer.


De auteur heeft een positie in TKH en Kendrion

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.