Updates

Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AND

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden
Opinie Redactie Beleggers Belangen, 4 nov 2014 13:45

Van Duitsland moet het niet komen

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AND

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden

Europa heeft weinig baat bij extra stimulering van Duitsland.

Alle ogen zijn gericht op Duitsland, dat met extra stimuleringsuitgaven de Europese economie een zet in de goede richting zou moeten geven. Het effect van zulke maatregelen zal echter gering zijn. Slechts een gezamenlijke aanpak van meerdere Europese landen heeft effect, aldus Standard&Poors.

Door de wegzakkende Europese economie sinds maart dit jaar is de angst voor een derde recessie toegenomen. Daarmee is ook de discussie opgelaaid over wat er gedaan kan worden om dit gevaar af te wenden. De ECB heeft aangekondigd obligaties te gaan inkopen om de groei van de kredietverlening te bevorderen. De ruimte om te stimuleren met fiscale maatregelen is daarentegen bij veel landen zeer beperkt. Daarom ligt het voor de hand naar Duitsland te kijken: de grootste Europese economie, met een overschot op de handelsbalans en evenwichtige overheidsfinanciën. Moet Duitsland een krachtiger stimuleringsbeleid voeren en helpt dat dan de voortploeterende omliggende landen, vraagt S&P zich af.

Als Duitsland €30 mrd extra in zijn economie pompt – circa 1% van het bbp – dan zal dat vrij direct en fors de consumptie aanjagen. Met enige vertraging zullen de overheidsinvesteringen in bijvoorbeeld wegenbouw (Foto: Chriszwolle) doorwerken. Die projecten zijn immers niet op een achternamiddag te realiseren. De hogere consumentenuitgaven zouden 0,75 procenpunt toevoegen aan het bbp. Van de andere Europese landen zou Nederland hier het meest van profiteren, met een extra toename met 0,34 procentpunt van het bbp, tegen 0,12 à 0,17 procentpunt voor landen als België, Italië, Spanje en Frankrijk. In de eurozone zou de werkgelegenheid toenemen met circa 210.000 banen, waarvan 145.000 in Duitsland. De keerzijde van extra Duitse stimulering is echter het risico van oververhiting van de Duitse economie en inflatiestijging. Beide risico's zullen de alarmbellen in het land doen rinkelen.

S&P meent dat de stimuleringseffecten voor de totale eurozone beperkt zouden zijn en dat de ruimte voor Duitsland om te stimuleren beslist niet zo groot is als soms verondersteld wordt. De kredietbeoordelaar bepleit een gezamenlijke aanpak.