Updates

Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ajax

Advies
verkopen
image description
Opinie Ivan Snurer, 27 okt 2014 09:49

Stierenbal

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ajax

Advies
verkopen

Wall Street sloot vrijdag met winst door goede bedrijfscijfers, in Europa daalden de koersen door de naderende bankentest. De uitslag daarvan bracht geen dingen aan het licht die we nog niet wisten. Daarmee is de weg vrij voor de traditionele eindejaarsrally.

De uitslag van de stresstest die de Europese Centrale Bank zondagmiddag (26 oktober) bekendmaakte, zorgde niet voor verrassingen.

Dit was de test

De banken die niet slaagden voor de balanstest, het eerste deel van het bankexamen, versterkten hierop hun kapitaal. Uit de stresstest, het tweede deel, komt naar voren dat op dit moment dertien Europese banken niet voldoen aan de criteria. Alle Nederlandse banken slaagden voor het bankexamen. Ook de Duitse en Franse banken kwamen stuk voor stuk goed door de stresstest. Het is opmerkelijk dat geen enkele grootbank zakte. De gebuisde banken bevinden zich vooral in Cyprus, Griekenland en Italië.

De balanstest onderzocht of banken over voldoende kapitaal beschikken. De stresstest simuleerde of de kapitaalbuffers voldoende bestand zijn tegen economische, financiële en politieke schokken.

Banken en toezichthouders hadden ruimschoots de tijd om zich voor te bereiden op het examen. Het zou een verrassing van formaat zijn geweest als een bank buisde zonder dat er een oplossing voor klaar lag. Alle banken die dreigden te zakken, hebben een actieplan. Vraag is echter of het examen streng genoeg is om het vertrouwen in de banken te herstellen. Een te strenge test kan immers de stabiliteit van het financiële systeem in gevaar brengen. Of deze realistisch en allesomvattend is, zal de toekomst leren. Het lijkt erop dat de autoriteiten een alibi zoeken voor het geval dat het met banken weer eens goed fout is gegaan.

Stress relief

Aangezien de doorlichting van Europese banken niet voor onaangename verrassingen heeft gezorgd, valt de spanning van de stresstest weg. Beleggers kunnen zich weer richten op het monetaire beleid van de Federal Reserve, de inflatie in Duitsland en op de kwartaalcijfers van Europese en Amerikaanse bedrijven.

Als je ziet dat de S&P 500 na een kortstondig verblijf onder de 200-dagenlijn nauwelijks twee procent onder zijn all-time high noteert, dan is het kwestie van tijd vooraleer de graadmeter van de 500 belangrijkste aandelen voor de Amerikaanse economie een nieuw hoogterecord laat optekenen. Als de fundamenten goed blijven, dat wil zeggen trage maar aanhoudende economische groei en lage inflatie, zit er nog volop rek in Amerikaanse aandelen.

De volatiliteit van de voorbije dagen vertelt ons ook dat het marktsentiment verre van uitbundig is. Er is sprake van onzekerheid. Nochtans staat de Amerikaanse economie er goed voor. De huizenmarkt toont duidelijke tekenen van herstel, de werkloosheid is lager dan voor de grote recessie en de lagere olieprijzen vangen de nadelige effecten van de graduele afbouw van het opkoopprogramma van obligaties op.

Er zijn ook tegenargumenten, zoals de zorgwekkende groei van de wereldeconomie, de geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten en Oekraïne of het ebolavirus. Aandelen beklimmen een muur van zorgen, twee weken geleden sloeg de bezorgheid om in verkoopdruk. Dat was het moment om de handen uit de mouwen te steken en op zoek te gaan naar koopjes. Want de aandelenstrategen van zowel FundStrat, Goldman Sachs, JPMorgan als Morgan Stanley gaan ervan uit dat de bullmarkt pas over een jaar of vijf wordt verstierd, als de S&P 500 ergens tussen de 2700 en 3000 punten noteert. @ Ivan Snurer