Updates

Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Opinie Peter Schutte, 7 okt 2014 11:05

ECB niet meer geloofwaardig

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen

Veel beloven, weinig geven, doet een dwaas in vreugde leven. Dit was lange tijd het middel waar Mario Draghi zich van bediende. Maar beleggers zijn gaan twijfelen aan de beloften van de ECB-president.

De Europese aandelenmarkten gingen vorige week hard onderuit na uitspraken van Mario Draghi. Een ongewone reactie omdat de ECB-voorman daarvoor altijd in positieve zin wist te verrassen.

Waar wringt de schoen?

Wat beleggers in eerste instantie tegen het hoofd stoot is dat Draghi zich nog altijd bijzonder zorgelijk uit over de toestand van de Europese economie, maar tegelijkertijd niet afdoende vorderingen maakt met de eerder aangekondigde ingrijpende maatregelen. Tijdens de befaamde vergadering over de maand juni beloofde Draghi voor €1.000 mrd aan schuldtitels uit de markt te trekken. Daarnaast lanceerde hij een nieuwe ronde goedkope kredieten (TLTRO’s) van circa €400 mrd die banken verplicht naar het MKB moesten doorschuiven.

Draghi pinde zich echter niet meer vast op die €1.000 mrd en ook de eerste trekking van de TLTRO’s vormde een tegenvaller. Grootste teleurstelling was dat Draghi niet nog een stap verder ging en kwantitatieve verruiming in gang zette, oftewel het opkopen van staatsschulden. Dat zou wel passen in het beeld van een stagnerende economie met het risico op deflatie.

Mond voorbij gepraat

Het ziet er naar uit dat Draghi door zijn munitie heen is en de markten niet meer in positieve zin kan verrassen. Dat is op zich geen ramp, zijn voorganger Jean-Claude Trichet wilde juist niet verrassen, maar het illustreert wel dat Draghi door zijn middelen heen is geraakt en dat de middelen die hij inzet niet effectief genoeg zijn.

Beleggers hebben inmiddels de hoop wat laten varen dat de ECB de Europese economie uit het slop kan trekken. Nu heeft de centrale bank dat zelf nooit beweerd, maar door telkens hoop te spuien is er toch een hoog verwachtingspatroon gecreëerd waar de centrale bank nu niet meer aan kan voldoen.

Twijfel toegeslagen

De financiële markten zijn gaan twijfelen of Draghi wel genoeg draagvlak heeft binnen het ECB-bestuur (Foto: ECB) om doortastendere maatregelen te nemen, lees kwantitatieve verruiming.

Verder nemen de zorgen over de balans van de ECB toe. De belangrijkste Europese landen hebben voorlopig geen garanties willen afgeven voor minder kredietwaardige asset backed obligaties, de markt waarin de ECB wel actief zal zijn. Indien deze garanties achterwege blijven, zullen de risico’s voor de centrale bank sterk toenemen. De ECB is min of meer wel gedwongen risicovolle leningen te kopen omdat anders deze markt gewoonweg te klein is.

Verder maakte Draghi duidelijk dat de macro-economische omgeving dusdanig is gewijzigd dat monetaire maatregelen minder effect sorteren. Zo is de lage inflatie niet alleen het gevolg van tijdelijke slapte in voedsel- en energieprijzen maar ook steeds meer van een lage vraag. Dat baart beleggers zorgen omdat de ECB met zijn rentepolitiek en aanvullende maatregelen toch juist de economie aan de praat probeert te krijgen.

Enige voordeel van een uitgeraasde ECB is dat die overheden weer dwingt verregaande hervormingen door te voeren, zoals het flexibeler maken van de arbeidsmarkt. De ECB hamert daar ook aldoor op maar had dit toch wat beter moeten communiceren.