Updates

Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
image description
Opinie Ivan Snurer, 6 okt 2014 08:33

Wat vinden analisten écht van de hoofdfondsen?

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden

Welke aandelen populair zijn bij analisten is moeilijk te meten en al zitten ze met hun koersdoelen er vaak naast, de media citeren hen gretig. Met hun scherpe en vooruitziende blik lijken ze allesweters, het adviescijfer achter analistenrapporten onthult wat ze echt denken.

Eén ding voorop: analisten bestuderen naar eer en geweten de gang van zaken van bedrijven en destilleren daaruit beleggingsadviezen en koersdoelen. Elk zichzelf respecterende bank heeft eigen analisten in dienst. Het oordeel van een beleggingsanalist heet waardevol tot het tegendeel bewezen is.

Basis, bull- en bearscenario’s

Als je mag afgaan op het gemiddelde koersdoel van analisten, dan noteert de AEX over een jaar 7,5 procent hoger, rond het niveau van de 442. De Euro STOXX 50 doet daar zelfs een schep bovenop. Wellicht strandt de Europese hoofdindex op een zucht van de 3.500 punten, wat overeenkomt met een plus van 11,6 procent.

Wanneer alle stoutste verwachtingen uitkomen, althans in positieve zin, dan noteert de Nederlandse hoofdindex begin oktober 2015 boven de 500 punten, meer bepaald op 534,56. Dat is een stijging van 30 procent. En als bij de Europese hoofdindex alles meezit, dan spiegelt het bullscenario een winst van 37,5 procent voor.

Als de pessismisten het bij het rechte eind hebben, dan verliest de AEX 76,52 punten. Hetgeen overeenkomt met een daling van 18,6 procent. Het bearscenario van de Euro STOXX 50 voorspelt een daling van 468,67 punten, oftewel een correctie van 15 procent. Op indexniveau zijn koersdalingen van 15 procent geen kattepis en als zij bewaarheid worden, dan mag je ervan uitgaan dat de verliezen verder worden uitgediept.

De grafieken met de base-, bear- en bullcase-scenario's vindt u om ruimtetechnische redenen onderaan, dat even terzijde.

De cijferlijst van de AEX

Van de Nederlandse hoofdfondsen is ING het populairste aandeel. De bank telt verhoudingsgewijs de meeste koop- en houdadviezen, zonder een enkel verkoopadvies. Het aandeel ING krijgt van analisten 8,5 als eindcijfer, afgerond een negen. Uit de trendanalyse komt verder naar voren dat de ondertoon almaar positiever wordt. Een jaar geleden stond op het analistenrapport van ING 7,6 als eindcijfer, zes maanden geleden 7,8 en nu dus 8,5.

Fugro is het slechtste jongetje van de AEX. De hoofindex zelve krijgt van analisten een dikke zes, om precies te zijn een 6,4, maar het aandeel van de bodemonderzoeker is niet het enige fonds binnen de AEX dat een onvoldoende scoort. Die twijfelachtige eer is ook weggelegd voor vastgoedbedrijf Corio. Als je geloof mag hechten aan het gemiddelde koersdoel dan moet je aandelen van SBM Offshore hebben, een winstpotentieel van 34 procent en moet je aandelen van ASML, Reed Elsevier en Ziggo links laten liggen, het gemiddelde koersdoel ligt onder de actuele koers.

De Europese hoofdindex op rapport

Het aandeel ING scoort ook goed in Europese context, maar binnen de Euro STOXX 50 is Airbus immer nog de primus. Uit de trendanalyse komt echter wel naar voren dat het adviesmomentum van het Europese consortium van lucht- en ruimtevaartbedrijven vliegtuigbouwers taant, terwijl bij ING verhoudingsgewijs het aantal koopadviezen blijft toenemen.

Binnen het universum van de Europese hoofdaandelen zijn de Duitse energieproducent RWE en de Spaanse bank Santander de hekkensluiters van dienst. Meer nog, het rapportcijfer van beide aandelen is met respectievelijk 4,8 en 4,5 zwaar onder de maat. Zeker als je bedenkt dat de Euro STOXX 50 van analisten een 6,7 krijgt. Als je louter naar het koersdoel kijkt, dan zijn de aandelen van het Duitse Volkswagen interessant en moet je die van Iberdrola, Nokia, RWE, Santander en ons bloedeigen ASML mijden.

Het adviescijfer achter analistenrapporten

In de regel werken dataleveranciers met een 5-3-1-puntenstelsel. Dat wil zeggen dat elk koopadvies vijf punten waard is, elk houdadvies drie punten en elk verkoopadvies één punt. Van alle adviezen wordt het gemiddelde genomen om vervolgens tot een consensus te komen, veelal in de vorm van buy, hold of sell.

In het 10-5-1-puntenstelsel wordt elk koop/houd/verkoopadvies beloond met tien, vijf dan wel één punt(en). Het adviescijfer dat het 10-5-1-puntenstelsel naar voren brengt, is tegenover het klassieke 5-3-1-puntenstelsel makkelijker te interpreteren. Het vertoont grote gelijkenissen met het eindcijfer van schoolrapporten en het maakt korte metten met dubbelzinnige adviezen als marktperformer en houden.

De eerder beloofde visualisaties

Om te beginnen, volgt hieronder de grafiek met het basis-, bear- en bullscenario van de Nederlandse hoofdindex.

En hieronder de visualistie van de Europese hoofdindex.

@ Ivan Snurer