Updates

Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Opinie Ivan Snurer, 20 aug 2014 08:28

Crash des doods

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen

De Koude Oorlog koelde de oververhitte beurzen af, maar was dat de langverwachte correctie of krijgen de crashprofeten alsnog gelijk? De brandhaarden maken beleggers alleszins gevoeliger voor risico.

Maandenlang riepen beursexperts en crashprofeten dat de markten rijp waren voor een correctie. De oorlog in Gaza, de spanningen in Oekraïne, de sputterende economie in de eurozone en de renteperikelen in de Verenigde Staten bracht behoorlijk wat onrust op de financiële markten en waren een welgekomen excuus om winst te nemen.

Oude stier

Het was (en is) immers meer dan duizend dagen geleden dat de Amerikaanse aandelenmarkten het hoofd moesten bieden aan een correctie van tenmiste tien procent. De kans op een grote correctie neemt toe naarmate hij langer uitblijft, maar het is niet omdat de bullmarkt ruim vijf jaar oud is, dat de stier per definitie ten dode opgeschreven is. Records kunnen gebroken worden.

Crashprofeten

Nouriel Roubini liet begin dit jaar al van zich horen. De professor, die zichzelf liever dr. Realist noemt, vond in januari al dat de koersen op dat moment wel erg hard waren opgelopen. Ook Marc Faber, de dr. Doom uit Zwitserland, roept al sinds mei van vorig jaar dat Amerikaanse aandelen te hard gestegen zijn. Als de Zwitser het gelijk aan zijn zijde heeft, dan wacht ons nog dit jaar de crash des doods, een correctie die groter uitvalt dan de daling tijdens de financiële crisis.

Er zijn nog meer doemdenkers. Jim Rogers, de grondstoffenexpert met een groot geloof in de opkomst van Azië, verwacht dat het soepele beleid van de centrale banken, met voorop de Federal Reserve, uiterlijk in 2015 zal leiden tot een implosie van het financiële systeem. Ook Mohamed El-Erain, de voormalige kroonprins van Pimco, denkt dat het monetaire beleid van de Amerikaanse centrale bank een correctie zal uitlokken. Het dichtdraaien van de geldkraan leidt volgens hem onvermijdelijk tot lagere aandelenkoersen.

Ook Nobelprijswinnaar Robert Shiller vindt aandelen duur. De gelauwerde econoom kijkt met verbazing naar de hoogte van de gemiddelde koers-winstverhouding over de laatste tien jaar. Slechts drie keer eerder waren aandelen duurder dan nu, maar tegelijkertijd geeft de Amerikaan ruiterlijk toe dat zijn langetermijnkoers-winstverhouding niet geschikt is voor het identificeren van markttoppen, noch bodemkoersen.

Jeremy Grantham, de man die volgens onderzoek van professor Edward Tower van Duke University, de markt goed voorspelt, betoogt dat aandelen op dit moment fors overgewaardeerd zijn. Grantham voorspelt een implosie, een halvering van de S&P 500 rond de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016.

Beursstrategen

Correcties horen bij aandelenmarkten. Ze doen zich in ieder beursklimaat voor en laten zich nauwelijks voorspellen. Wanneer iedereen denkt dat de zaken er slecht voorstaan, is het paradoxaal genoeg tijd om te kopen. Aandelenmarkten raken in verval in euforie, als beleggers roekeloos zoals in 2000 aandelen kopen. Het komt echter minder vaak voor dat de markten hard onderuit gaan wanneer beleggers voorzichtig zijn.

Onderzoek van Merrill Lynch leert dat wanneer strategen zoals nu overwegend pessimistisch zijn aandelen het meestal goed doen. Meer nog, de indicator van Merrill Lynch voorspelt momenteel een winst van 22 procent voor Amerikaanse aandelen in de komende twaalf maanden.

Don’t fight the Fed

Lange tijd gingen experts ervan uit dat de lage rente op de kapitaalmarkt het directe gevolg was van de monetaire politiek van het Amerikaanse stelsel centrale banken. Toen de Federal Reserve bekendmaakte dat het opkoopprogramma van hypotheekobligaties en staatsleningen zou afbouwen, steeg aanvankelijk de rente. Zodra de markten doordrongen waren dat tapering geen tightening is, vrezen beleggers niet lager een rentestijging. Centrale banken doen er alles aan om de beurs hoog te houden. Don’t fight the Fed is een bekend adagium op Wall Street. Wanneer de Federal Reserve de rente verlaagd, moet je aandelen kopen. En wanneer ze de rente opschroeven, moet je wegwezen.

Zet de bullmarkt door?

Ondanks alle economische problemen en geopolitieke spanningen in de wereld lijkt het erop dat de bullmarkt nog niet ten einde is. De rol van de Amerikaanse financiële markten als veilige vluchthaven is nog lang niet uitgespeeld. Door de onrust stijgt de dollar en daalt de lange rente. Beide ontwikkelingen ondersteunen Wall Street. En tot nader order trekken aandelenmarkten zich op aan het koersgeweld in de Verenigde Staten.

Laat je niet van de wijs brengen, ook als aandelen in de komende twee tot drie maanden corrigeren. Op de lange termijn gaat de beurs altijd omhoog. De geschiedenis wordt in moeilijke tijden onveranderlijk te hulp geroepen, maar als ze zich daadwerkelijk herhaalt, dan wacht aandelenbeleggers een mooi najaar en een goed 2015. @ Ivan Snurer